• 22. oktober 2020

Indhold

Nordic Cup 2009

søndag den 5. juli 2009

Årets Nordic Cup var som sædvanligt velorganiseret og alt forløb fint, bortset fra vejret, som endte med at blive forfærdeligt. Vejrudsigten havde lovet en hvis fugtighed i luften, som i nogle tilfælde kunne slå over i en enkelt lille byge, hvilket viste sig at være en underdrivelse af format. I periode tre kom de første dryp og i runde fem var det blevet til konstant regn, som først stoppede efter Fly-off i F1A om aftenen. De danske deltagere var Leif Nielsen, Steffen Jensen, Lars Buch Jensen og Thomas Røjgaard med et totalt deltagerantal i F1A på 37. Peter Rasmussen deltog ikke i flyvningerne, men fulgte opmærksomt med i løjerne. På grund af vinden i relation til pladsens størrelse, var max tiderne i de fem runder 180, 150, 120, 120 og 120 sekunder.

Konkurrencen gik i gang og de første modeller kom på linen i uskyldige 3-4 sekundmeter vind, hvor der ofte med succes blev fundet beskedne termikbobler. Termikboblens følgesvend - nedvinden - blev også fundet af Michael Dvorak, Ivo Kreetz, undertegnede og Thomas Røjgaard samt flere andre. I runde to var vinden næsten fordoblet til 5-6 sekundmeter og endnu flere kunne slutte sig til kredsen uden fuld tid. I runde tre blev vinden endnu værre med 7-8 sekundmeter og 9½ i stødene. Når man tænker på modellernes flyvehastigheder ligger på omkring 4 sekundmeter og vinden i enden af 50 meter højstartsnor er 50 % større, så var det voldsomt. Lysten til at cirkle var da heller ikke så stor, men et par gode undtagelser var Per Findahl og Allard Van Wallene, som begge med stor autoritet styrede deres modeller rundt på linen. Det gik desværre galt for Per Findahl i runde tre, hvor han lod sig lokke med i den bobbel, Thomas Røjgaard havde fundet med sin meget gamle model. Per buntede op i boblen, hvorefter den blev skubbet ud og droppede, mens Thomas fik max. Underligt at iagttage.

Det hårde vejr krævede også sin sædvanlige høst blandt modellerne, hvor jeg selv måtte indkassere et brækket øre i en uheldig landing, mens Steffen Jensen knækkede en bagkrop i en højstartsfejl.

Fly-off

Det viste sig at hele seks mand var sluppet igennem til Fly-off i F1A, mens fire var sluppet igennem i F1B. I håb om at regnen og blæsten ville stoppe, blev Fly-off i F1A startet kl. 19:40 i let regnvejr på nøjagtig samme mark som blev benyttet til Swedish Cup. Selv fik jeg fornøjelsen at tage tid på unge Janis Zarins fra Letland, som vandt konkurrencen med fuld tid - 5 minutter. Alle fem startede i næsten den samme luft, hovr Janis fik fat i den klart bedste luft eller hans model var trimmet bedst til at udnytte den. Unge Janis havde dog sjusket med timeren, som først fik standset flyvningen på 6:45. Allard Van Wallene havde en lille blinkende diode monteret i flyets næse, hvilket var en stor hjælp for tidtagerne i det svage lys.

F1B Fly-off gik i gang kl. 20:00 i tørvejr og Andreas Gey og Gerard Willemsen fløg begge fuld tid på fem minutter. Viktor Rosonoks havde tekniske problemer op til starten, som han mente var løst, men nej. Modellen bankede lodret i jorden med motoren kørende for fulde omdrejninger efter blot 31 sekunder.

Andreas Gey og Gerard Willemsen fløj anden Fly-off runde 20:50 og her vandt Andreas med en solid margin.

Referent: Lars Buch Jensen