• 29. september 2020

Indhold

Referat 2010

Nordic Cup 2010

Rinkaby Søndag den 4. juli

Endnu en gang blev den traditionsrige dansk organiserede World cup konkurrence på svensk grund afholdt og i år var vejret helt perfekt. En del danskere var til stede på dagen, men nogle var med i organiseringen af arrangementet og atter andre kiggede på efter de alligevel var der i forbindelse med oldtimer mesterskabet om fredagen. Derfor deltog fire danskere som var: Leif Nielsen, Peter Rasmussen, Steffen Jensen og undertegnede. Thomas Køster var eneste danske deltager i F1C klassen i konkurrencen dagen før, men havde valgt at vende kursen hjemad til værkstedet og kunne derfor ikke deltage i Nordic Cup. Dermed blev konkurrencen en ren F1A affære for dansk vedkommende. 

Første periode gik planmæssigt i gang kl. 8 og vejret var allerede fint med en god vind og klar sol uden en sky på himmelen. Vejret var tæt på det samme fine vejr som dagen før med samme vindretning, næsten samme vindstyrke og heller ingen skift i vindretningen, som der sædvanligvis indtræffer midt på dagen. Startlinjen lå derfor næsten også samme sted og man blev tvunget til at lave reduktion i max tiden for at holde modellerne inden for flyvepladsen.

Lars lagde desværre ud med et drop fordi termikken blev ramt en smule forkert da modellen blev sendt ud til venstre i starten. Det kunne sådan set være et varsel om hvor svær dagen blev for alle deltagerne, fordi der kun slap to igennem til fly-offet ud af 40 deltagere i F1A klassen. Årsagen var at termikken viste sig meget drilsk og moder natur pillede uden rimelig begrundelse godt flyvende modeller ud af tydelige termikbobler og direkte over i markant nedvind. Desværre ramte det alle danskerne før eller siden, men alligevel blev den samlede danske indsats meget meget flot med danskere på 3, 4, 7 og 25 pladsen. Til sammenligning besatte svenskerne 10, 12, 13, 17 og 34 pladsen.

Specielt skal Peter Rasmussens flotte fjerdeplads fremhæves fordi han lykkedes med fire maxer og kun et beskedent drop. Peter har købt en "Tschoptronik" model fra Jari Valo som han sidst på dagen lørdag fik til at flyve efter en lang dag med at skrue på modellen og lave startforsøg. Modellen flyver fint og der var ikke den store uheld med termikken.

En der til gengæld var uheldig var F1A flyveren Mikhael Kosonoskhin som droppede hele fire starter, hvoraf en var af den mere spektakulære slags - Mikhaels model kolliderede i flugten med en tysk Wakefield model, som foldede sig sammen omkring den store model og sammen fløj de kontrolleret mod jorden. Mærkeligt så det ud, men det hører jo til den risiko man kan løbe ved et større stævne.

En anden og mere grim måde at møde uheldet på oplevede en schweizisk modelflyver som fik fanget foden i noget delvist nedgravet pigtråd, så han landede lige på næsen ned i endnu mere pigtråd. Først så det ud som om en pig havde boret sig direkte ind i øjeæblet, men efter et sygehusbesøg var det vistnok endt med en meget dyb flænge i ansigtet lige syd for øjet.

Selv var jeg også lidt uheldig med en flyvning i en kæmpe termik bobbel, hvor termikbremsen kun blev 10% aktiveret og flyvningen derfor blev på hele 8 minutter og 45 sekunder. Modellen var landet tæt på en markant vindmølle og var ret let at finde og jeg nåede tilbage inden slutningen af næste periode og nåede lige en gyldig start.

F1A klassen blev derfor ret hård, mens der i alle propelklasserne var gyldne tider. I Wakefield klassen var der 22 deltagere og hele 8 mand slap igennem til Fly-off. I F1C var tre ud af fire i finalen og i F1Q var to ud af fire deltagere i Fly-off.

I F1A finalen vandt hollandske Ivo Kreetz over finske Petri Kuikka efter ikke særlig imponerende flyvninger hvor det ikke lykkedes de to herrer at finde termik. Derimod var det vigtigt at de begge startede deres modeller på stort set samme tid. Den taktik virkede en kende uforståelig på undertegnede.

F1B klassen blev igen vundet af tyske Bernd Silz, som dog måtte igennem to runder før der var en afgørelse. En flot nummer tre blev svenske Thorvald Christensen som gennem noget tid har været stærkt flyvende.

F1C blev vundet af Estiske Juri Roots og den nye "gasser-klasse" - F1Q/elektriske motorer fik finske Matthi Lithamo som vinder.

Dernæst kunne der rundes af med velfortjent afslutnings hygge i kaserne området før man kunne vende næsen hjemad.

Referent: Lars Buch Jensen