• 28. november 2020

Indhold

Referat 2011

Konkurrencereferat fra Ikaros Cup, Ilbesheim Tyskland Fredag den 19/8-2011

I mange år har der ikke været en Ikaros Cup på World Cup konkurrence listen, men i år dukkede den frem  og blev afholdt på samme sted som en anden konkurrence - Dädalus Cup of Switzerland.

Der var altså tale om en dobbelt konkurrence i stil med den danske world-cup konkurrence som afholdes sammen med en af de svenske world cup konkurrencer og denne dobbelte mulighed for at score world cup point i samme weekend var for stor en fristelse for hele 6 danske modelflyvere som i samlet flok drog sydover torsdag eftermiddag den 18/8.

De glade deltagere var Leif Nielsen, Kristoffer Nielsen, Lars Buch Jensen, Karsten Kongstad, Esben Jensen og Steffen Jensen.

Vi ankom til pladsen, som var relativ nem at finde og satte vores telte op kl. ca. 2 om natten. Efter nogle timers søvn stod vi op og begyndte lidt trimflyvninger før selve konkurrencen der startede kl. 9. For undertegnede gik det galt her for hele to modeller, idet den ene hægtede håndtaget til linen af midt i højstarten og stallede i snævre kurv mod jorden med en brækket bagkrop som uheldigt resultat. Den anden elektroniske model fik servosvigt og måtte landes som det bedst lod sig gøre i den lidt friske vind. Modellen kom hel ned og al elektronik var dødt, hvorfor et nyt batteri blev skiftet ind. Alt virkede igen og vi gjorde klar til konkurrencen.

Første periode

Det viste sig desværre ret hurtigt at startstedet var dårligt valgt idet en normal maxflyvning på 3 minutter førte modellerne lige over en ensporet jernbane hvor et lille tog kørte. Efter flere var landet tæt på sporet (min egen blot fem meter fra sporet) rapporterede vi tilbage til Ansgar Nuettgens som i første omgang tog de forskellige input til efterretning. De fleste danskere var sluppet forbi max forhindringen og anden periode blev fløjtet i gang.

Anden periode

De første modeller gik på linen og blev sluppet fri til gliddet. Efter fem minutter blæste Ansgar stævnet af fordi politiet havde truet med at stoppe stævnet fordi jernbanedriften blev forstyrret. Ansgar gav derefter en hurtig briefing og meddelte vi samledes igen kl. 14 for at flyve anden periode.  Det var velkomment for danskerne i søvnunderskud og vi pakkede glade sammen.

Da vi veludhvilede mødtes igen, kørte vi af sted til et meget bedre startsted, hvor der var frit land fem kilometer i flyveretningen. Det virkede ideelt og konkurrencen gik i gang nu med en vind som lå på 5-6 m/s. Det viste sig at være lidt af en udfordring for de fleste, men danskerne fløj nu meget godt.

Periode tre til fem

Så kørte konkurrencen ellers derudaf og det viste sig desværre at alle danskere havde droppet mindst en gang, da dagen var færdig. Vejret var ikke decideret svært at flyve i, blot udfordrende og der var behersket termik, som kunne findes med lidt koncentration. I løbet af runde fem lagde vinden sig til næsten ingen ting men det gjorde dagslyset desværre også da tiden efterhånden var fremskreden. Derfor blev der indkaldt til Fly-off næste morgen kl. 6 med briefing kl. 5:30.

Fællesspisning fredag aften

Efter konkurrencen kunne man få et bad på den lokale sportsplads i omklædningsrummet og det benyttede samtlige danskere sig af med stor fornøjelse. Derefter var der fælles spisning i maskinhuset på den lokale vingård med gode pizzaer til blot fem € stykket og rigeligt med god lokal øl. Den på vingården producerede vin blev også faldbudt og vi prøvede den naturligvis. Herefter stod det klart for undertegnede at der nok blev indkøbt øl i stedet for vinen fremover. Uden at være den store vinkender bedømmer jeg den lokale vin til at være konsum vin i ordets bedste betydning. Vingården havde forsynet et mindre parti vin med "Thermikwasser" etiketter som danskerne ikke fik købt med hjem. Det må blive en anden god gang.

Fly-off

Fly-off med 12 deltagere havde desværre ingen dansk deltagelse, men til gengæld havde hele fire mand stået tidligt op for at være konkurrenceledelsen behjælpelig med tidtagningen. Vi blev delt ud på de forskellige deltagere og selv tog jeg tid på svenske Deniz Varhos. Ansgar satte max tiden til 10 minutter for at få en afgørelse i en flyvning. Alle gik i luften da perioden startede og Deniz Varhos lavede en mindre god start med noget højdetab og den lange ventetid med at følge modellen i kikkert mens sekunderne løb, gik desværre lidt for hurtigt. Det stod klart at ingen fik de fulde 10 minutter, men russiske Mikhael Koszonoszkhin vandt sin nu fjerde World Cup førsteplads. For Mikhael kunne denne sejr blive vigtig, fordi det er en stor konkurrence og før sejren lå Mikhael nr. 2 på world cup listen efter Slovenske Roland Koglot med lige mange point. Roland havde dog fire førstepladser mens Mikhael "kun" havde tre. Det er derfor muligt at Mikhael nu vinder world cuppen på grund af bonus point fra deltagerantallet.

Så blev der fløjet Fly-off i Wakefield klassen og her vandt Bernd Silz nok en konkurrence efter endnu en suveræn flyvning.

Just derefter var der Sunrise Cup hvor flere af danskerne også deltog.

Banketten

Om aftenen var der banket, nu igen i vingårdens maskinhus og Ansgar Nuettgens var en storartet konferencier. Der var  gode landlige portioner og alle blev helt mætte. Efter noget forsinkelse blev der uddelt mange priser, hvoraf enkelte endda ikke havde noget direkte med flyvningen at gøre.

Kristoffer fik den store glæde at få en flot tredje plads hos juniorerne og alle i den danske trup var meget stolte af den flotte præstation Kristoffer havde lavet. Godt gået Kristoffer.

Efterhånden steg stemningen og det blev helt hyggeligt alt sammen. Bernd Silz sang som sædvanligt en smuk sang; på dagen var det "Ein Schönes tag" og det lød rigtig godt.

På konkurrencedagen havde en fotograf med videokamera bevæget sig rundt og filmet os og der var lavet en "appetiser" for at sælge DVDén til os modelflyvere. Filmstumpen blev vist i en stiv klokketime på storskærmen og her kunne man igen og igen følge en af danskernes "falde-på-halen" højstartsteknik. Filmstumpen fik de tilstedeværende til at trække på smilebåndet og der blev sendt brede smil over mod det danske bord. Joh, Danskerne sørgede for underholdningen på vores egen måde.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                               Lars Buch Jensen

Resultater

Placering

Navn

Periode 1

Periode 2

Periode 3

Periode 4

Periode 5

Sum

23

Leif Nielsen

180

180

180

122

180

842

27

Karsten Kongstad

180

180

135

153

180

828

44

Esben Jensen

86

180

124

180

180

750

44

Lars B. Jensen

143

180

180

67

180

750

52

Steffen Jensen

180

154

165

0

180

679

58

Kristoffer Nielsen

180

149

144

0

114

587