• 1. oktober 2020

Indhold

Krka Cup 2012

Krka Cup i Slovenien d. 20. oktober 2012

Den endelige afgørelse i årets World Cup nærmer sig, og da der i år er reel spænding om udfaldet, var der rigtig mange der havde tilmeldt sig dette stævne, i alt 68 personer i F1A. Her i blandt 4 tidligere World Cup vindere samt et stribe "wannabe'er". Der var også alle os andre, som bare gerne ville flyve et godt stævne her i det sene efterår.

Vi ankom og trimmede om fredagen på den glimrende plads. Den er ikke stor, men fin uden for mange træer og forhindringer. Vejret var smukt: ganske lidt vind og eftermiddagstemperaturer over 20 grader, så shorts og stikkelsbærben blev luftet en sidste gang inden vinterpausen. De lokale mente at vide, at vejret ville blive endnu bedre om lørdagen, så vi trimmede flittigt vores store stillevejrsmodeller.

Om aftenen var der fællesspisning for en større gruppe, og vi forsøgte ihærdigt at påføre vores konkurrenter handicaps ved at fylde flittigt op i glassene, men det er ikke så nemt med finner ……..

Lørdag morgen oprandt med en let vind på ca. 5 m/s. Det var noget overraskende, og vi fandt alle vores helt almindelige termikmodeller frem. Efter den vanskelige første runde var humøret højt! Alle danskere havde fløjet max, og vi havde set en hel del af de andre deltage droppe, så selvsikkerheden var i top. Endnu bedre var det, at vi faktisk alle sammen fløj rigtig godt: gode bunts med fin højdegevinst i næsten alle starter, og helt generelt styr på det. Vi blev faktisk ved med at flyve rigtig pænt alle sammen hele dagen, og vi havde fin styr på logistikken og hjemhentningen selv om modellerne kom pænt langt væk. Desværre røg de fleste af os ind i nedvinde i løbet af dagen. Selv gjorde jeg det ikke mindre en 3 gange, og det er noget træls at stå og se modellen synke som en sten, når den nu er blevet afleveret i 70 meters højde på det sted og det tidspunkt, som man selv har valgt! Karsten, Esben og Jes fik hver kun et enkelt drop. Jes gemte sit 7 sekunders drop til allersidste runde, hvor har højstartede næsten en halv time, for at finde luft som han var HELT sikker på var god nok. Situationen på dette tidspunkt var, at det var blevet blikstille, og der var ikke egentlige termikbobler, men områder med henholdsvis op- og nedvind som bølgede hen over pladsen i forskellige højder. Faktisk kunne man stå med sin model på linen uden at kunne mærke nogen som helst termikaktivitet i 50 meters højde, mens udløste modeller steg i smukke cirkler 25 meter højere oppe. Omvendt kunne man cirkle med tydelig indikation for opvind, men når man så udløste faldt modellen igennem og kunne på et enkelt minut miste langt det meste af højden. Disse drilske forhold gjorde at kun 13 mand fløj fuld tid, og blandt de "faldne" var mange notabiliteter. (De fleste danske deltagere gik for eksempel og øvede sig på at sige: "Hvordan det gik?, - nåå, jo, jeg slog da Per Findahl!")

Peter Rasmussen var eneste dansker i 5 minutters flyoff'et. Her gik det ikke så godt: Peter lavede ikke sin bedste start, og han havde ikke fundet hjælpsom luft, så han blev desværre nummer 13. Kun 3 mand klarede de 5 minutter, heriblandt de to førende i World Cup'en - utroligt så ofte de gutter er "heldige"….

Vi fik derfor en helt fantastisk finaleflyvning, hvor vi i det blikstille vejr kunne så og sammenligne flyvningerne fra Roland Koglot og Mikhail Kosonoskhin. Roland udløste først, og lavede en suveræn udløsning. Jeg har ikke hørt hvad højden var, men den har været meget tæt på 100 meter. Overgangen til gliddet var perfekt, og modellen gled i temmelig store cirkler. Den glider typisk LDA-agtigt, det vil sige temmelig hurtigt af en stillevejrsmodel af være. Mikhail udløste ca. et halvt minut senere end Roland. Hans bunt var ikke helt så imponerende, og han endte vel ca. 5 meter lavere. Hans model glider i virkelig store åbne kurver, og den glider markant langsommere end Rolands. De to modeller krydsede hinanden flere gange, og de flyver tydeligvis nærmest lige fremragende. I den sidste ende vandt Roland med 380 sekunder, 12 sekunder flere end Mikhail. Herefter var det bare at sætte sig i bilerne og køre de 1500 km hjem igen.

 

                                                                                                                                   Referent Steffen Jensen

Resultater Krka Cup.

 

  1. Roland Koglot
  2. Mikhael Kosonoskhin
  3. Ivan Bezak
  4. Nikolay Lomov
  5. Antoon Van Eldik

13. Peter Rasmussen

15. Jes Nyhegn

24. Karsten Kongstad

25. Esben Jensen

36. Steffen Jensen