• 26. oktober 2020

Indhold

Philippe Lepage, Frankrig 3 & 4 November 2012.

Sæsonafslutning ved Lyon Philippe Lepage, Frankrig 3 & 4 November 2012.

For anden gang deltog et lille antal danskere i sæsonens sidste World Cup stævne ved Lyon. Første gang vi var der i 2010 oplevede vi vejrets foranderlighed, idet det den første stævnedag hvor der blev fløjet F1C og F1B var vidunderligt efterårsvejr, mens det den anden dag hvor der blev fløjet F1A, silede ned hele stævnet igennem. Det var lidt på samme måde i år, blot var vejret den første dag ikke nær så godt som i 2010, og så begyndte det først at regne i stævnets sidste periode på andendagen! - men så kom der til gengæld også vand i en grad, så det ikke var muligt at gennemføre fly-offet.

Stævnet afvikles på en udmærket plads ca. 50 km fra Lyon. Jordbunden er meget leret, og det betyder, at alt bliver et smattet ælte så snart det begynder at regne. Hverken biler eller mennesker kan komme rundt, og det er en forfærdelig oplevelse at skulle hente modeller på tværs af de nysåede marker. I 2010 var det så grelt at den lokale bondemand måtte komme med sin traktor for at trække bilerne ud fra parkeringspladsen!

I år deltog Tom Oxager i F1C. Han gennemførte hele stævnet med sin ret kompakte enkelt V-forms model, og han droppede kun lidt i sidste periode, så han hev en flot andenplads hjem blandt de 5 deltagere. Startstedet lå temmelig højt placeret, så modellerne gled ud over det svagt skrånende landskab. Det gav en utroligt masse turbulens, og selv om termikaktiviteten i sig selv ikke var specielt kraftig, så var der nogle solide nedvinde. Det oplevede Tom eksempelvis i 4 periode, hvor maxtiden kun var sat til 120 sekunder på grund af den temmelig kraftige vind. Efter et glimrende stig og et nydeligt glid i det første minut kom modellen ind i meget urolig og heftigt synkende luft, og den DT-ede i kun 1 meters højde efter de 2 minutter. Droppet i sidste periode skyldes et dårligt stig på grund af de mange hvirvler.

I F1A stillede både Peter Buchwald og jeg op. Vejrudsigten sagde 4 til 6 sekundmeter vind og det var der også, da vi dukkede op på pladsen klokken 8 om morgenen for at trimme. Præcis samtidig med at første periode gik i gang lagde vinden sig imidlertid med et brag, og det var herefter nærmest blikstille i de to første perioder. Her fløj vi begge max'er - men det gjorde næsten alle de andre også. I tredje periode kom vinden tilbage lige så pludseligt som den var forsvundet. Den startede omkring 5 sekundmeter, men øgedes i 4 runde til over 7 sekundmeter, for så at aftage lidt igen. I fjerde periode trak Peter uheldigvis sin model i jorden under en cirkel, og herefter afstod han fra at fuldføre konkurrencen. Jeg fløj selv max'er hele dagen, og var dermed klar til Fly-off sammen med 7 andre. Da det imidlertid var begyndt at regne i slutningen af 5 periode kunne konkurrenceledelsen ikke rigtigt gøre op med sig selv hvad de ville, så først blev der annonceret Fly-off kl. 16.00, det blev så udsat til kl. 16.15, og da alle deltagere og tidtagere stod klar på linjen i blæst og silende regn, blev det udsat på ubestemt tid. Efter yderligere en halv times venten i horribelt ringe vejr blev alle enige om at aflyse definitivt. En noget flad og ærgerlig afslutning på stævnet, især fordi fly-offet uden problemer kunne være afviklet på det oprindeligt annoncerede tidspunkt.

                                                                                                             Referent: Steffen Jensen