• 25. oktober 2020

Indhold

Referat zabó Miklós Memorial Contest of Hungary 2013

Szabó Miklós Memorial Contest of Hungary, og Budapest Cup,  11. - 12. maj 2013

Ingen danskere havde så vidt vides været på disse kanter før, så det var en blanding af nysgerrighed og vinterens ophobede flyvetrang, der fik 6 stk. danske F1A-flyvere til at kaste sig ud på de europæiske motorveje, for 19 timer senere at stå på en flad græsslette (holdt nede af en flok får), i solskin, 20 - 25 graders varme og nogenlunde vindstille.

Der var Bo & Jes Nyhegn, Esben & Steffen Jensen, Karsten Kongstad og så mig selv.

Med en Kristi himmelfartsferie og en friholdt fredag, var vi allerede rykket af sted onsdag aften, og var fremme på pladsen torsdag ved middagstid, 2 dage før den første konkurrence, så der kunne trimmes og flyves - 4 dage i træk. Og det gjorde vi så.

Der er tale om 2 ungarske konkurrencer, der kørte uden nævneværdigt organisatorisk sammenfald, hvilket blandt andet betød at søndagens konkurrence var tiltænkt afviklet med 11-12 deltagere på hver startpol ! - og vistnok 1 times perioder. Efter en del tumult blev det så ændret til, at der kunne starte 3 deltagere samtidig fra hver pol ….

Nu er det sådan, at denne del af Ungarn ligger helt tæt op af grænsen til Rumænien, og at de lige inde på den Rumænske side har før omtalte fremragende flyvefelt. Rygterne ville dog vide, at hotelstandarden, og alt muligt andet, er af nogen højere standard på den Ungarske side, - så der boede vi, og det var fint, en halv times kørsel fra pladsen, dog med tillæg af minutiøs og let inkvisitorisk paskontrol.

Nå, men vi kan jo ikke snakke os uden om konkurrencernes forløb. Vi er nogen der måtte sande at ungdommen kan være vanskelig at holde tilbage, også internt blandt de danske, i dette tilfælde Jes og Esben. Vel også fordi d´herrer Jensen, Jensen og Nyhegn havde smugtrænet oppe på isen, bragte det samme herskab frem til fly-off om lørdagen. Jes kom til at mangle 3 ærgerlige sekunder i at nå videre til 7 min. fly- off, hvilket rakte til en 9. plads ud af 63 deltagere. Esben lavede også en rigtig god start, og kunne fornøje sig med sin 11. plads at have slået Steffen med 2 pladser.

En ganske ung russer Nikolay Lomov løb med 1. pladsen foran hele det etablerede favoritfelt, der blev afgjort i 7 min. fly-off i helt stille vejr.

Vejret kan vi ikke give skylden for vores forskellige udfald under konkurrencerne, der svingede fra ingen vind til let brise, med store døde perioder midt på dagen og skiftende vindretninger.

Termikmæssigt var udfordringerne blandt andet, at der i meget stille perioder også kan være lange perioder uden termik, og selv når andre modeller lå i synlig termik højt oppe, kunne boblerne udmærket have sluppet "jordforbindelsen" i højstartshøjde. Det ved vi nu.

Ved søndagens konkurrence havde vi alle drops jævnt fordelt over dagen, så vi skulle ikke bekymre os om at sætte tid af til fly-off´s før vi kunne pakke og vende snuden hjemad, møre og mætte af masser af flyvning, - og det kan man jo ikke få for meget af.

Rygterne vil vide at det er på dette sted der skal flyves fritflyvnings EM i 2014, og med den flyveplads må en vigtig forudsætning for et godt EM siges at være opfyldt.

                                                                                                                                  Peter Rasmussen