• 21. oktober 2020

Referat 2008

Danmarks mesterskaber i Fritflyvning 2008

Igen i år blev DM afholdt på Skjern enge den 13. og 14. september i fornuftigt vejr.

Vinden var en 5-7 m/s om lørdagen og en 2-5 m/s om søndagen. Der var meget sol i et højtryk, som betød lave temperaturer til trods for det meget lys. Søndag morgen var temperaturen nede på blot 6 grader, så det gjaldt som sædvanligt om at løbe en del for at holde varmen.

Lørdag var der briefing kl. 11, hvor østenvinden blæste en 6-8 m/s ude på pladsen. Da DMI havde lovet vinden ville aftage over eftermiddagen, blev det besluttet at ny briefing var kl. 16. Kl. 16 var vinden faldet en smule og konkurrencen blev startet. Ret hurtigt stod det klart at 6 m/s ikke er noget stort problem på de kanter, fordi luften er "ren" - dvs. dejlig fri for generende turbulens.

Den første runde resulterede derfor i at fem ud af ni F1A flyvere maxede. Men et problem ved frisk blæst er at højstartskrogen kan blive tvunget åben på grund af vinden, hvilket ofte for en moderne F1A bunt model betyder et kæmpe dyk og en virkelig dårlig tid. Dette måtte Lars Buch Jensen sande i runde 2, Steffen Jensen i runde 3, Jens Peter Larsen i runde 4 og Karsten Kongstad om søndagen i runde 6. Dog fik Karsten hjælp af en god termikbobbel, som bar modellen til et max. Hvis man får et tilbud om at købe en lottokupon af denne mand, bør man slå til.

Periode to var i det hele taget hårdt ved feltet, fordi det kun lykkedes Jens Peter Larsen at flyve max.

Om lørdagen nåede vi tre perioder før mørket og hele det Skjernske luftvåben (myriader af kæmpemyg) satte en stopper for festlighederne.

Tilbage på Amagerskolen blev der arrangeret fælles pizza spisning med tilhørende hyggelige medbragte fritflyvnings røverhistorier fra gamle dage.

Vel udhvilet og efter den fælles morgenmad om søndagen startede konkurrencen kl. 8:30 i dejligt stille vejr og solskin. Det var koldt og termikken var meget svag i runde fire, men en moderne bunter klarer sig fint under disse forhold og et max er til at komme i nærheden af.

I runde fem gik det helt godt, idet det lykkedes hele ni ud elleve startende at flyve max.

Runde seks og syv gik også fint, hvor der nu havde indfundet sig termik "som hvor mor lavede den". Lige til runde syv lå Leif Nielsen og Ole Vestergaard lige på point og der var derfor brug for et Fly-off for at finde en vinder. Desværre droppede Leif i runde syv på grund af drilsk termik.

Ole Vestergaard blev derfor Danmarksmester efter en god indsats. Ole fløj med sin købe-model som Russiske Michael Kozonoskin har bygget. Ole lavede dog fejl undervejs med indstilling af timeren, som lørdag kostede nogle sekunder og det var heller ikke alle bunt der sad lige i skabet, men konkurrencen blev dog vundet.

I F1A junior klassen var der hele to deltagere, som begge fuldførte alle syv starter. Det lykkedes endda Jakob at flyve to maxer. Egentlig godt gået af vores unge venner.

Bjarne Jørgensen vandt F1B uden konkurrenter og Jens Peter Larsen vandt F1H på samme vis. Også tillykke med det.

Samlet set var konkurrencen afholdt i god ro og orden i hæderligt vejr og der blev vist god kvalitet i flyvningerne. Under arrangementet var der en behagelig stemning og vi gik alle derfra med en god oplevelse.

Lars Buch Jensen