• 25. september 2020

Referat 2009

En smuttur til Mjøsa………

Sidste års Holiday on Ice med fantastisk paradis-agtigt vejr, var årsagen til at der igen i år var blevet snakket meget om at gentage turen. Denne gang var holdet reduceret til 2 deltagere, nemlig Lars Buch Jensen og undertegnede Ole Vestergaard.

Turen startede denne gang fra Vejle med afgang fredag morgen middag kl. 5.30, herefter et enkelt pit-stop i Albertslund hvor Lars blev læsset - og så videre mod Gjøvik, Norge, hvor vi ankom ca. kl. 19. Vi faldt hurtigt i snak med den store flok af FF´er fra det meste af verden.

Jeg have været så letsindig at fragte et par flasker med op til vore norske brødre, og kunne nu fortælle om den barske tur. Således blev vi stoppet af både svensk politi og norske toldere - heldigvis uden der kom nogen sag ud af det. Ole har siden fundet ud af at priser for en flaske er 2.500,00 norske kroner, og har lovet aldrig at gøre det igen…. 15.000,00 norske kroner er mange penge…!! Nå men efter at have smagt lidt på de glade dråber fandt vi dynerne og gik til ro.HOI09 1

Efter morgenmaden kørte vi til startstedet, som i år var lagt ca. 10 km syd for byen - hvilket overraskede os lidt, da der her ret ofte er blank vand, mens den nordlige ende af søren altid er frosset. Isen var over 50 cm tyk, og overfladen var hård og ruflet is. Flere steder lå snepuder, som kan være ret trættende af gå i. Og ved flere af disse puder var den øverste is tynd, så man kunne nemt træde igennem 10-15 cm - så det var godt med de tykke strømper. Igen i år bestod vort fodtøj af Goretex støvler med spikes - ikke ideelt men OK.

På vej ud til startstedet, som lå vældigt langt ude syntes vi, faldt Ole (som sædvanlig) i snak med en af de lokale, idet han forsigtigt spurgte hvor udlejningsbureauet til de såkaldte sparksstøtting´s lå? Det viste sig at manden ikke skulle bruge sin "Spark" selv, og vi gerne måtte bruge den hele dagen. En sådan fætter er virkelig en fremragende sag at have råderet over på den glatte is, og det gjorde at vi senere på dagen brugte meget få kræfter på hjemhentningen. Tusind tak for det..!

Vejret var overskyet, med næsten igen vind fra skiftende retninger - sådan cirka…

Briefingen lovede os en fantastisk dag med temperaturer omkring frysepunktet; lidt vind op til 2-3 m/s. Konkurrence flyves som en 5 starter, 1 times perioder, max tiderne i første runde blev sat til 210 sek. for F1A og 240 sek. max for de øvrige klasser. Samtidig flyves der med kun 1 tidtager ligesom det også accepteres at 2 mand fra samme pol kan starte samtidig - både fleksibelt og smart.

HOI09 4Vi kunne lige nå et par trimstarter inden konkurrencen startede, så var vi klar - helt klar. Taktikken var at flyve en sikker konkurrence uden fejl og drop - vi skulle begge i fly-off.

Vi kom på startpol med Klaus Salzer, som fløj 2 klasser og den finske F1B flyver Yrjö Waltonen. Da Yrjö var en meget utålmodig mand, blev aftalen af de 2 fløj deres 3 starter først, hvorefter Lars og siden jeg kunne gå i gang med dansen på linen. På trods af at Klaus siden hen droppede, fastholdt vi rækkefølgen, da tiden ikke var noget problem.

I første start skulle vi jo flyve 3 ½ minut i den stille og meget kolde luft. Lars fløj vel 5-8 minutter og udløste modellen i god luft og fløj en sikker max hjem - så var vi i gang. Det blev straks værre da Ole skulle gøre manden kunsten efter.

Efter noget tid på linen fik jeg sikker (men svag) termik indikation - checkede luften i 3-4 cirkler, det føltes rigtig godt - det kunne ikke gå galt, og udløst modellen i et ok bunt. Modellen lå fint, højt og sikkert de første 120 sekunder. På denne tid var modellen drevet 300 meter. væk fra startstedet, tættere på land - og her var luften absolut ikke overbevisende. Klaus og Lars var tidtagere, og da uret viste 180 sek. lå modellen i max 10 meter. højde - gu var det spændende… Modellen landede og begge stoppede urene på samme tid.. Begge ure viste 3 min, 30 sek. og 3 tiendedele… tættere kommer man vist ikke på et drop.

Herefter fulgte 4 perioder uden de store problemer - dog havde Lars et fælt linekryds i 2 periode, men da vinden var meget svag svævede modellerne blot rundt og rundt alt imens filt knuden blev større og større, hvorefter "modparten" landede. Modellen blev hevet i tophøjde og udløst i en af de sikre men svage bobler og endnu et max var hjemme.

Igen i år tegnede allerede efter 3 periode til et mega fly-off, idet kun ganske få havde droppet på det tidspunkt. I 4 og 5 periode droppede kun nogle ganske få - bl.a. Per Findahl som lavede 83 sek. i 4 start.

5 periode blev sikkert overstået - og det var lykkedes os at komme i fly-off, sammen med 21 andre i F1A ud af i alt 41.

1.fly-off var på 5 min, og vi gjorde hver 2 modeller klar. Jeg valgte efter et par trimstarter med min store model at flyve videre med min korte MK model, som svæver ret godt - selvom den dog ikke har et lige så godt svæv som den store. Jeg tror at det var et klogt valg - idet den store flyver meget åbent på linen når luften er god - hvilket ikke er optimalt midt i trafikken med 23 startende på næsten en gang.

HOI09 5Da perioden startede, ville alle i gang - således også mig, jeg befandt mig pludselig midt i en stor klump af modeller og liner. Ret hurtig fornemmede jeg lidt brugbar luft, og lod mig falde tilbage downwind - hvor jeg udløste modellen i et næsten optimalt bunt. Efter 4 min og 2 sekunder landene modellen desværre.

Lars højstartede i næsten hele perioden og udløste modellen kun ca. 2 minutter før slut, buntet var rigtig godt - desværre blev tiden her 3 min og 54 sekunder.

Vi blev således venligt men også meget bestemt sorteret fra i første fly-off runde - sådan var det.

Efterfølgende skulle jeg have valgt den store model, og forsøgt at placerer mig down wind hvor der var mere plads. Her ville jeg også bedre have kunne "holde øje" med Makarov og den ende af startlinien, som næsten alle fløj max i lidt bedre luft - da de startede længere ud på søen.

Vi havde nu fordelen af at kunne nyde de sidste fly-off starter på tæt hold.

I det 2 fly-off skulle der flyves 7 minutter, og her var der hele 11 deltagere i F1A og nu skulle Makarov og Mikhail Kosonozhkin krydse klinger. Mikhail valgte at trække langt væk og Makarov valgte at blive lidt tættere på, med mulighed for at udnytte indikation fra nogle af de andre startende. Mikhail udløste sin model først af de to, velvidende at Makarov ikke kunne snylte på ham - da afstanden på den glatte is var for stor. Mikhail fløj med sin 233 cm model og Makarov fløj med sin flapper fly-off model. Begge starter var (efter danske forhold) mega højde og flotte, men Mikhails model svævede klart bedre - tiderne blev 312 seks til Mikhail og 290 seks til Makarov. John Carter landede imidlertid på 302 seks, og snuppede dermed 2 pladsen for næsen af Makarov.

I F1B vandt Alexander Andriukov efter en meget tæt dyst med Mike Woolner og Viktor Rosonoks

I F1C vandt Kaarle Kuukka med fuld tid, som eneste mand ud af 2 deltagere.

I F1Q vandt Andeas Lindner med fuld tid, som eneste mand ud af 2 deltagere.

En god dag var slut, og en glad aften ventede med god mad, masser af snak og lige som sidste år en fantastisk præmier overrækkelse præsteret af den afgående konkurrence leder Mr. Svein Olstad, som takkede af efter 22 år som konkurrenceleder - super flot.

Og ved I hvad - vi tager altså af sted igen næste år - That´s for Schur...

Ole Vestergaard

Vejle Fritflyvnings Klub

F1A

Navn

runde 1-5

flyoff 1

flyoff 2

total

1

Mikhail Kosonozhkin

930

300

312

1542

2

John E. Carter

930

300

302

1532

3

Sergey Makarov

930

300

290

1520

4

Kimmo Kulmakko

930

300

285

1515

22

Ole Vestergaard

930

242

-

1172

23

Lars Buch Jensen

930

234

-

1164

 

F1B

Navn

runde 1-5

flyoff 1

flyoff 2

total

1

Alexander Andriukov

960

420

416

1796

2

Mike Woolner

960

420

398

1778

3

Viktor Rosonoks

960

420

388

1768

4

Volodymyr Vivchar

960

420

340

1720

 

F1C

Navn

runde 1-5

total

1

Kaarle Kuukka

960

960

2

Gunnar Ågren

877

877

 

F1Q

Navn

runde 1-5

total

1

Andreas Lindner

900

900

2

Klaus W. Salzer

723

723