• 28. oktober 2020

Indhold

Referat 2011

De Syv Samuraier

(Holiday on Ice 2011 den 12. marts)

Årets udgave af Holiday on Ice på søen Mjøsa i Norge blev en stærk dansk affære fordi vi fik sendt en bus med hele syv seje danske samuraier af sted til konkurrencen. De danske deltagere i F1A var: Jes Nyhegn, Steffen Jensen, Lars Buch Jensen, Leif Nielsen, Karsten Kongstad, Peter Rasmussen og Esben Jensen. I propelklasserne var der desværre ingen danske deltagere, så denne beretning drejer sig hovedsageligt om F1A.

Vi mødtes torsdag sen aften hos Jes Nyhegn og med stor dygtighed fik Jes mokket syv menneskers modeller, modelgrej samt tøj in i sin syv personers VW minibus og af sted nordover gik det. Stemningen var god fra start og efter vi havde sejlet med færgen til Helsingborg faldt der ro over selskabet og de fleste faldt i søvn. Allerede 6:30 var vi nået frem til vandrehjemmet og vi fik en god morgenmad. Efter således at have fået mere energi tog vi ned på isen for at trimme modellerne i det bedste vejr som kan tænkes til stillevejrs modeller - stille og død luft uden termik. Overfladen på isen til Holiday on Ice kan være meget forskellig, nogle år er overfladen som beton og temmelig glat og andre år kan den være som høj sne som næsten er umulig at gå i. I år var overfladen middel - ikke helt dårlig og ikke helt perfekt. Oven på isen lå der 20 cm sne med en lidt hård overflade og det betød at det svarede til at man gik rundt på en sandstrand i det løse sand. Det var med andre ord tungt at løbe i men man fik ikke våde fødder af vand på isen. Konkurrenceledelsen havde været så flinke at forberede sneen ved at lave baner med sne-scootere som var fremragende til at løbe på. Når man først havde lært at holde sig på de præparerede baner gik det fint.

Vi trimmede lige ind til kl. 14:30, hvor vi alle havde en rigtig god mavefornemmelse af vores modellers præstationer.

Ingen havde ødelagt noget og modellerne fløj fint, hvorefter vi tog ned på vandrerhjemmet hvor vores hytte ventede på os. Vi fik bestilt pizza som blev konsumeret med en passende blanding af øl, vin og Mackmyra (svensk whisky som smager godt). Efter diverse røverhistorier gik vi tidligt til ro, så vi kunne være friske til næste dags konkurrence.

Vi stod tidligt op og efter morgenmaden kørte vi ned på isen hvor de fleste af deltagerne allerede var mødt frem. Vi pakkede modellerne ud og tog et par trimstarter - og så var vi klar.

 

Konkurrencen.

Der var briefing kl. 9 og konkurrenceledelsen fik skudt konkurrencen i gang. I første runde var der forhøjet max tid, dvs. 210 sekunder for F1A og 240 sekunder for F1B og F1C og denne begrænsning var der mange som kom til at mærke konsekvensen af. Danskerne gik glad i gang med første runde og da vi var færdige måtte vi desværre konstatere at der kun var tre med fuld tid: Jes, Lars og Steffen mens tre havde misset maxet med meget få sekunder: Karsten (208), Leif (207) og Esben (205) mens Peter havde droppet med næsten et halvt minut.

De sidste fire runder var alle med 180 sekunders max og det lykkedes Jes og Steffen at fastholde maxerne, mens det for Lars kiksede i sidste runde på grund af flutter i haleplanet som fik den til at bunte nedad og først glide fra 45 meters højde. Det betød der manglede 23 sekunder som havde været der, hvis de sædvanlige 60-70 meter var nået. De øvrige deltagere havde hver droppet mindst en gang og Esbens samurai model var oven i købet blev udsat for et lumskt angreb fra Jari Valos Ninja model i forløbet. Under højstarten blev Esbens model på en eller anden måde ramt af Jaris snor + model og tvunget i isen med det resultat at begge tipper knækkede af. Der var flere danskere der havde set optrinnet men ingen havde den samme version af hvad der var sket - lidt mystisk.

Peter Rasmussen havde i løbet af dagen udviklet en speciel højstartsteknik hvor han smed sig på sneen efter modellen var sluppet. Flot så det ud og der var en del fine bunts imellem Peters starter.

Vi kunne derfor konstatere at der var kommet to danskere igennem til Fly-off, hvilket var mindre end forventet i forhold til trimningen dagen før.

 

Fly-off.

Finalen gik i gang tidlig eftermiddag og F1A var først i ilden med 11 kombattanter ud af 43 deltagere. De 11 deltagere gik stort set alle i luften på samme tid og gjorde sig klar til at skyde modellen af i den gode luft når den kom forbi. Steffen fik respektable 226 sekunder ud af anstrengelserne og Jes fik 248 sekunder som kunne være blevet en max fordi luften var god. Da Jes skulle skyde modellen af, faldt han i sneen og buntet gik helt i vasken hvilket betød glideflugten startede fra langt under 50 meters højde. Det var rigtig surt fordi Jes i løbet af dagen havde lavet meget flotte starter med måske den bedste højdevinding af danskerne. Selv tog jeg tid på Mikhael Kosonoskhin der som den eneste fik max - endda i meget overbevisende stil. Modellen D/T'ede ned fra 40 meters højde på 5:15 - meget flot.

I de øvrigt klasser vandt Alexander Andriukov (F1B), Kaarle Kuuka (F1C) og Andreas Lindner (F1Q). Jeg havde kigget på F1C og F1Q i løbet af dagen og det så på afstand ud som om F1C standarden var klart ringere end F1Q. I F1Q var der en utrolig stor tophøjde på flyvningerne og det klappede for dem hele dagen bortset fra Fly-off starten for Matti Lithamo der fik stall og dårlig overgang fra stig til glid. For mig at se skal der snart en regelændring til i F1Q, hvis det stadig skal være sportsligt interessant at deltage i - modellerne performer simpelthen for godt nu.

 

Afslutning.

Efter en veloverstået konkurrence kunne vi tage tilbage til vandrerhjemmet til fællesspisning og præmieuddeling som alt sammen var meget festligt. Det var så samtidig lejligheden til at Sergei Makarov fik overrakt F1A world cup pokalen fra Per Findahl og der var ikke et øje tørt.

Der var blandt danskerne stemning for at køre hjem om aftenen og vi tog derfor af sted kl. 22, hvilket betød vi var hjemme i Hillerød kl. 6:30 en dejlig oplevelse rigere.

                                                                                                                Referent: Lars Buch Jensen