• 21. oktober 2020

Indhold

Referat 2012

Holiday on Ice 2012

Lørdag den 17. marts 2012.

I år havde tre danskere fundet vej til Norge for at flyve Holiday on Ice. Vejret var som sædvanligt godt og 29 ud af 36 F1A deltagere kom i Fly-off - heriblandt to dansker.

 

Atter engang blev den traditionelle Holiday on Ice afholdt på Mjøsa søen nord for Oslo. I år var det 25 års jubilæum og til prisuddelingen lørdag aften var der hele syv deltagere som havde deltaget alle 25 år. De fik alle en håndlavet kniv, som norske Vegar Nereng havde fremstillet og kvaliteten så ud til at være høj på de flotte knive.

Allerede fredag ankom jeg sammen med min kone, søn og hans to venner til vandrerhjemmet i Gjøvik, hvor vi hurtigt checkede ind for derefter at møde en af mine gamle venner der boede i Mjøsa. For os blev det til nogle fornøjelige timer før vi kom tilbage til vandrerhjemmet - fyldt op med røverhistorier fra gamle dage.

Steffen og Esben Jensen havde sammen med Esbens lillesøster fordrevet et par festlige dage på ski før konkurrencen i Norge og var derfor allerede akklimatiseret.

Årets is var ikke helt så tyk som den plejede, fordi det lune forår havde fjernet meget is og faktisk var der kun et meget tyndt lag is ud for Gjøvik hvor vi boede. Derfor var konkurrencepladsen flyttet 20 km nordpå hvor der stadig var ca. 30 cm tyk glat is der var god at løbe på med det rigtige fodtøj. Det var meget nemt at falde med almindelige støvler og med mine spikes kunne det lade sig gøre at løbe lidt på den glatte overflade. Steffen og Esben havde fine løbesko med rigtige pigge som ordentligt kunne gribe fat i isen så der bedre kunne spurtes igennem til buntet.

 

Da det i første runde blæste 2 meter pr sekund valgte konkurrenceledelsen at bibeholde kun 180 sekunder i alle fire klasser, hvilket skulle vise sig at resultere i et kæmpe Fly-off i F1A. Hvis man bare havde valgt 210 sekunder, var der tyndet mere ud i feltet i første runde og et mere rimeligt antal deltagere ville komme i Fly-off. 

 

Den ordinære konkurrence

Konkurrencen gik i gang og Steffen fik lidt nerver på med sin elektronikmodel, som ikke fungerede ordentligt. Det resulterede i en rygflyvning med line, som heldigvis ikke betød en skadet model selv om modellen landede på ryggen med ørerne i isen. Ret heldigt Steffen!  I omstarten kom maxet i hus og krisen var overvundet. Vi havde alle tre fløjet max efter runde tre med en god margin, selv om mine bunts var temmelig tanteagtige, fordi jeg ikke kunne løbe noget særligt med mine spikes. Jeg manglede helt klart noget i forhold til de andre deltagere.

I runde fire blev Esben desværre ramt af et minimalt drop fordi krogen åbnede uden Esben var klar over det. Da der skulle trækkes rundt til endnu en cirkel gled linen af krogen og modellen stallede et par gange og lagde sig derefter til at glide fra 30 meters højde. Luften VAR hjælpsom og modellen gled fantastisk, men det var bare ikke helt nok til at få maxet i hus. Rigtig ærgerligt fordi Esben fløj fint hele dagen. De to sidste runder var der igen max til alle mand og Steffen og Lars var derfor i Fly-off sammen med mange andre. Der blev droppet utroligt lidt i F1A og i runde 3 og 5 fløj samtlige 36 deltagere max.

 

I Wakefield klassen var det af en eller anden grund sværere at flyve, så hele 9 deltagere havde droppet og der kom 14 mand i Fly-off. I runde 3 og 5 havde samtlige 23 deltagere også fløjet max, sjovt nok.

 

Første Fly-off

Vinden havde efterhånden frisket til og var vel på en 4 m/s på isen, hvilket betød denne runde skulle flyves med blæsevejrs modeller i stedet for de stillevejrs modeller der var brugt tidligere i konkurrencen. Det store antal Fly-off deltagere betød der var store problemer med bare at skaffe en tidtager til hver deltager og de krævede to tidtagere blev aldrig en realitet. Det store felt gjorde klar og ca. halvdelen gik i luften med det samme for at trække et stykke frem på isen. Selv om vi stod ude på isen var der termik fordi det var forårsagtigt med en mild brise og en lille regnbyge. Til sidst fandt en bobbel vej over feltet og det lykkedes nogle at komme med på den. Et par minutter passerede endnu en bobbel og her skød endnu flere deltagere deres modeller af sted - heriblandt Steffen og Jeg. Jeg havde tydelig termik indikation på linen og det første minut så modellen ud til at stige, men luften gik af ballonen/termikken og modellen tabte desværre hurtigt højde til sidst og landede lidt efter fire minutter. Steffen havde en tilsvarende oplevelse og vi var derfor ikke blandt de 12 som gik videre til 7-minutters fly-offet.

45 minutter senere startede Wakefield fly-offet  og man gik direkte på 7-minutters fly-offet nu med en vind som var løjet meget af. Modellerne drev ikke ret langt og det var et flot skue at se dem glide rundt imellem hinanden. Svært for tidtagerne, men flot så det ud.

Ingen fik 7 minutter, så afgørelsen blev fundet med Bror Eimar som nr. 1, Walt Ghio som når 2 og Russel Peers som nr. 3 - et helt minut efter Bror Eimar.

 

F1A  2. Fly-off

Efter god tid til hjemhentningen var det atter tid til at flyve og 12 deltagere gjorde klar igen. Selv tog jeg tid på Robert Hellgren som fløj med en flapper han havde overtaget fra Per Findahl. Robert søgte straks langt ud på isen og skød sin model af i en meget flot start med rigtig god højdegevinst. Den gled rigtig godt, men efter 2½ minut var den langt nede og det lignede en almindelig tid. Heldigvis gik det ikke sådan og den sidste del af flyveturen havde et rigtig godt glid, som først stoppede på 6:24, hvilket rakte til en flot andenplads. Tyske Thomas Weimar havde timersvigt på sin LDA model lige efter buntet (det optimale tidspunkt hvis det endelig skal være) hvilket betød den fløj ligeud et stykke tid. Så fandt den termik og tog tre cirkler for atter at flyve lige ud - direkte tilbage til startstedet hvor den landede efter 8 minutter.

Nr. 3 blev Per Findahl med en LDA model, kun 5 sekunder efter Robert. Sidste års vinder Mikhael Kosonoskhin fik en 10'ende plads med 4:21 fløjet med sin flotte LDA model.

 

Konklusion

Efter min mening kom der for mange deltagere igennem til Fly-off i F1A og man benyttede ikke lejligheden til at reducere antallet ved at forlænge maxtiden i første runde. Så mange igennem til Fly-off er ikke godt og det var naturligvis ikke muligt at have to tidtagere pr deltager i Fly-off.

Arrangementet var til gengæld veltilrettelagt og arrangørerne gjorde virkelig meget for at skabe gode rammer og en god stemning. En stort tak herfra for en god afvikling af konkurrencen som bestemt giver lyst til at komme tilbage.

Den sportslige indsats i den danske lejr var i orden og for at det skal blive endnu bedre skal jeg have fat i et par løbesko som passer til glat is og vi skal til at flyve med LDA eller flap-modeller. Det er efter min mening det der skal til for at danskerne kommer i top ved Fly-off med de specielle forhold der hersker ved Holiday on Ice.

På model scenen ser det ud som om der ikke kommer nye flappere til, og dem som er der, er under udfasning. De nye topklasse modeller havde stort set alle LDA profiler og det var netop også sådan en model der vandt. Sjovt nok har LDA-profilerne også i bredt omfang vundet indpas i Wakefield klassen.

 

                                                                                                                                                                              Lars Buch Jensen

 

 

1

Thomas Weimar

1620

LDA

2

Robert Hellmann

1584

Flap

3

Per Findahl

1579

LDA

4

Sergey Makarov

1569

LDA

21

Lars Buch Jensen

1153

Traditionel

24

Steffen H. Jensen

1132

Traditionel

30

Esben H. Jensen

897

Traditionel

36

Bertrand Pouzet

730

?