• 20. oktober 2020

Referat 2009

 Poitou 2009

Referat ved Steffen Jensen.

Jeg har gennem mange år haft fornøjelsen af at deltaqe i, og referere fra, dette fremragende og traditionsrige franske stævne.

Mange af årene har omkvædet i referatet været noget i denne retning: de danske deltagere var topmotiverede, det så godt ud på trimmedagene, men til selve stævnet glippede der en enkelt start for hver eneste deltager, så der blev ingen danske topplaceringer i år. 

Poitou 1

Hvorledes gik det så i år? - resultatmæssigt desværre præcis som det plejer!!

Der var i år 2 danske deltagere i F1C og 5 i F1A.

Der blev fløjet F1B og F1C om fredagen. I formiddagens perioder var der yderst svag vind, men frem mod middag meget kraftig termikaktivitet. Enkelte termikbobler var så voldsomme, at selv gassere som dog vejer 750 g. kunne fortsætte opad, selv efter at termikbremsen var gået!

For Hugo Ernst og Henning Nyhegn som var deltagerne i F1C, blev stævnet uhyre dramatisk. De havde begge to yderst velflyvende modeller, og de klarede også den vanskelige 4 minutters start i første runde i fin stil. På samme måde maksede de i de to følgende runder, men så satte Hugo gang i dramatikken, da han inden sin start i fjerde periode vrikkede om på foden og faldt. I forsøget på IKKE at lande på sin model, tog han meget kraftigt fra med armen med det resultat, at han rev skulderen af led, hvilket gjorde så ondt, at han alligevel landede på tippen af sin model!! Stor dramatik, afhentning på pladsen af en ambulance og et ophold på sygehuset med indbygget re-allokering af armen i ledkapslen og efterfølgende placering af armen i en dobbelt slynge. Hugo kunne fortælle, at han en gang i sin ungdom havde oplevet en lignende skade i forbindelse med et vægtløftningsstæve, hvor armen hoppede ud af led efter at vægten var kommet op over hovedet, men før dommerne godkendte støddet J !

Den danske deltagelse i F1C var hermed selvsagt slut, og stævnet vandtes i andet flyoff af Neil Allen foran Ken Faux og med Pieter de Boer på tredjepladsen.

F1B hvor der ikke var dansk deltagelse blev vundet af Kevin Lamers fra Holland.

Om lørdagen lovede vejrudsigten endnu bedre vejr end der havde været om fredagen, men det kom ikke til at holde stik. De første perioder var vejret på alle måder roligt med enkelte svage regnbyger. Hen mod frokost blev termikken kraftig mens det stadig var næsten stille, mens det om eftermiddagen blæste temmelig kraftigt op. I femte og sjette periode var der livlig termikaktivitet, mens der i syvende runde trak et regnvejr op, som gav en meget lang periode næsten uden termik.

De 5 danske deltagere i F1A var: Tom Oxager, Jes Nyhegn, Peter Buchwald, Karsten Kongsted og undertegnede.

Alle danskere klarede de 3.30 som var makstiden i første runde. Jes fløj de to første perioder med sin store model, og det var et par imponerende starter som begge lå omkring 5 minutter. Jes evner med denne model at kombinere et fantastisk flot bunt med helt suveræne glideegenskaber. Det ser simpelthen ud som om modellen bare bliver hængende, mens den langsomt glider i meget store cirkler. Fantastisk flot i den døde luft. Desværre fik Jes lavet et halvdårligt bunt i halvdårlig luft i tredje periode og det blev til yderligere et drop i sjette periode. Karsten fløj 6 smukke og sikre starter, men var uheldig - eller sjuskede - i tredje runde, hvor modellen efter et noget forkølet bunt endte i luft, som kun gav ca. to et halvt minut. Synd for Karsten som jeg aldrig har set flyve bedre end på trimdagene op til stævnet. Peter Buchwald lavede to drop i løbet af dagen. Det første under en af de små regnbyger, hvor Peter mente at luften var god nok til at bære en maks hjem, hvilket viste sig ikke at være tilfældet. Tom Oxager holdt fane højt frem til femte periode, hvor han på grund af den tiltagende vind skiftede fra sin store stillevejsmodel til en noget mere kompakt model med "gammeldags" zoom. Den trak imidlertid lidt ud i højstarten, og da Tom trak hårdt og længe før han udløste, endte modellen desværre ikke ret højt oppe. Luften var faktisk god nok, og modellen vippede mellem at få fat i den gode luft og nedvinden. Desværre vandt nedvinden, og da Tom uheldigvis trak modellen i jorden i den blæsende sidste runde, blev det til to drops i alt. Selv fløj jeg makser frem til og med sjette periode, men i syvende runde glippede det - igen. Jeg startede i den lange periode med meget lille termikaktivitet, og selv om jeg brugte et kvarter på jorden til at observere andre der forgæves søgte efter termik, og efterfølgende selv højstartede i over 20 minutter, fandt jeg ikke brugbar luft. Da der kun resterede 12 minutter af perioden var jeg derfor nødt til at udløse i tvivlsom luft, således at de to sidste deltagere på startpolen også kunne få lidt tid til at afvikle deres sidste start.

Poitou 2

Det så det meste at dagen ud til at der skulle være et stort flyoff, men de to sidste runder tyndede betydeligt ud i flokken, så kun 12 mand kom igennem med fuld tid. Det endte med at Gerhard Aringer vandt foran Phil Mitchell.

Under stævnet benytte jeg en Yablonovsky-model som havde fået udskiftet den originale mekaniske timer med den nye elektroniske timer som Jes Nyhegn har fået udviklet. Udstyret fungerede perfekt, incl. "nedskydningsmodulet", som gør det muligt at DT'e modellen på et vilkårligt tidspunkt. Specielt på trimmedagene giver dette en kæmpe fordel, idet man kan gennemføre et stort antal trimflyvninger med minimal hjemhentningsindsats.

Alle topplaceringer kan ses på: FAI's World Cup hjemmeside.