• 29. oktober 2020

Indhold

Referat 2010

Swedish Cup, 3. juli 2010

Det er så anden gang og andet år i træk undertegnede deltager i cup'en, på det der vel må formodes at være Østdanmarks bedste og smukkeste flyveplads.

Fuglene synger, blomsterne blomstrer, solen banker (en stor del af tiden) og termikken er lettere drilsk.

Vejret havde i ugen op til konkurrencen truet med at klimakse med omkring 30 grader denne weekend. Det blev det så ikke helt, heldigvis, men med en let, lidt køligere vind fra sydøst, ude fra den nærliggende Østersø, og det holdt hele weekenden.

Mange var kommet torsdag og fredag, nogle for at træne, andre for at deltage om fredagen i "Small Swedish Cup" og "Swedish glider Cup" sidstnævnte afholdt i anledning af 60 året for det første VM for svævemodeller afholdt i Sverige 1950.

Begge fredagens konkurrencer havde tiltrukket et pænt antal deltagere, 29 tilmeldt "Swedish glider Cup", heriblandt fire danske gamle drenge, hvoraf selv jeg, (med afbrudt anciennitet tilbage fra de tidlige70'erne), kun kendte en enkelt - Steen Agner.

Det ser i øvrigt for mig ud som om, at oldtimer klasserne i de senere år har fået en del opmærksomhed, med pæne deltagertal, der måske har at gøre med at det her er muligt for alle at praktisere det gode gamle hjemmebygger koncept, der pt. er trængt noget i baggrunden i World Cup klasserne. (Det påkaldte sig bl.a. nogen opmærksomhed, at jeg sidste år stillede op med en F1A bygget af træ -1982, som jeg så i år har suppleret med en russisk Chop model - fyldt med stilleskruer …)

Tilbage til konkurrencen

- der for mit eget vedkommende indskrænkede sig til at blive en udmærket trimmedag, efter at have bakser en del med teknikken. En bunt funktion der starter når krogen åbner er ikke meget bevendt.

6 danskere var vi i F1A, Karsten Kongstad, Steffen Jensen, Lars Buch Jensen, Leif Nielsen, Bo Nyhegn og mig selv. Thomas Røjgaard havde trukket sig med en benskade, men var alligevel med på pladsen.

Og så var Thomas Køster mødt op i F1C, med sidste nyt inden for flapper design. Måske lidt for nyt, for flapperhængslerne holdt kun til runde tre. Inden da, fik vi dog set gode prøver på modellens potentiale, såvel stig som glid. Så Thomas smuttede tidligt hjem for at bygge om og klar til Poitou i august, - når man nu bygger selv …

I F1A lagde alle mand hårdt ud (vi ser her bort fra mig selv) med 5 maxere. Vejret var stille og rolig det meste af dagen, men termikken drilsk. Med vindretningen måtte vi starte et par hundrede meter bag en spredt række træer, der i løbet af dagen gav anledning til en del "misforståede termikoplevelser", der desværre kom til at omfatte alle danskere.

Mest ærgerligt for Karsten der havde fuld tid frem til sidste periode, og Steffen der kun droppede en enkelt start i 2. periode. Det gav dog fine placeringer som henholdsvis nr. 7 og 6 ud af 49 deltagere, lige efter feltet på 5 mand der gik til fly-off.

Leif var generelt fint flyvende med et mindre drop i 2. periode, og et større drop i 5. Noget der i starten kunne ligne en sikker flyvning efter et godt bunt kunne 40 sekunder senere udarte til en decideret nedvind. Bo gennemførte en bemærkelsesværdig præstation, ved i de sidste tre runder at lave tre mindre helt ensartede drops til en placering midt i feltet. Lars Buch havde lidt mere udtur, ved, efter et behersket drop i 2. periode, at blive noteret for 34 sekunder i 5. periode p.g.a. et mislykket bunt.

Efter en god sen eftermiddagslur, var det tid til at overvære fly-off runderne der startede kl. 20 i en let aftenbrise med blød termik. 4 mand i F1B og 2 mand i F1Q havde også klaret fuld tid. Alle klasser minus F1C, havde flere deltagere der klarede 5 minutters runden, hvorfor sagerne måtte afgøres i 7 minutters fly-off.

Jari Valo, Finland fløj et par suveræne starter i F1A, og vandt i sidste runde med 344 sek. foran Antoon Van Eldik, Holland med 218 sek., og med Mikhael Kosonozhkin, Rusland på 3. pladsen.

I F1B med 25 deltagere trak Hagen Stendahl, Tyskland det længste strå tæt forfulgt af Viktor Rosonoks, Letland. F1C med 5 deltager blev vundet af Juri Roots, Letland, og den (for mig) nye klase F1Q med 4 deltagere blev vundet af Matti Lihtamo, Finland.

En internationalt konkurrence med deltagelse fra 13 nationer. Et rigtig fint stævne.

Peter Rasmussen