• 20. oktober 2020

Indhold

Scania Cup 2005

Scania Cup  2005 

Så blev det atter tid til Scania Cup og undertegnede tog sammen med min far af sted fra København fredag aften for at være klar til konkurrencen lørdag morgen kl. 8:00 hvor der var briefing på pladsen. Fredag aften bød på ideelt trimmevejr med 0-2 sekundmeter vind og jeg fik afprøvet begge mine nybyggede buntere. Den ene model kollapsede i kroppen ved højre vinges styretap midt i en bunt acceleration. Det så ret voldsomt ud, men skaden blev begrænset til et øre og kroppen. Den kom ikke ud og flyve mere den week-end.

I år var der ganske mange danskere med: 3 x Nyhegn, Karsten Kongstad, Thomas Røjgaard, undertegnede og Jens B. Kristensen i F1B. Hele 13 deltagere i F1A var der fra Sverige og 51 deltog totalt, mens F1B kun mønstrede 17 deltagere. Det var lidt interessant at notere sig at Per Findals to sønner deltog i konkurrencen, Daniel i F1A og Oscar i F1B dog uden det store resultatmæssige aftryk. Dem skal vi nu nok høre mere til fremover.

Dagen oprandt med godt fritflyvningsvejr, hvilket betød sol og 4 sekundmeter forbrugervenlig vind. Som vejrype plejer det at være mit favoritvejr og jeg valgte min overlevende selvbyggede bunter til dagen. Det viste sig at være et godt valg og der var de første 3 maxer i hus. Dernæst ramte jeg forbi termikken, fik timerproblemer og måtte udskifte min model med en zoom model. Placeringen blev til en samlet 32. plads, som kun kan blive bedre næste gang mine buntere kommer i ilden.

Til gengæld havde 3xNyhegn vind i sejlene, idet de fik 20 ud af 21 mulige maxer, hvilket er utroligt godt gået. Pieter De Boer fra Holland stod på samme startpol og fik 6 ud af 7 opnåelige maxer. For yderligere at understrege den store indsats fløj Henning og Pieter begge to gas samtidig med den flotte indsats i F1A. Henning havde dog en del motorproblemer og tidsproblemer ved at forsøge at flyve begge klasser samtidig, men imponerende alligevel.

Jes og Henning røg i Flyoff og Jes klarede de fem minutter og var dermed i 7 minutters flyoff sammen med Alan Jack, Per Findahl og Marten Van Dijk. Allan og Per var til forrige års konkurrence i duel mod hinanden. Til sidst vandt Per Findahl lige som sidste år og understregede sin position som en af verdens absolut bedste F1A modelflyvere med Marten Van Dijk som en flot nummer to.

Selv om vejret umiddelbart var godt, var det alligevel ikke givet at alle klarede sig godt. Jari Valo fra Finland, Matthias Färber fra Tyskland, John Carter fra England, Deniz Varhos & Robert Hellgren fra Sverige og Ron Kretz fra Holland droppede alle en eller flere gange, ligesom vores egen Karsten Kongstad og Thomas Røjgaard droppede i løbet af konkurrencen.

I F1B fløj Jens i fin stil og nåede igennem til Fly-off hvor en respektabel flyvetid på 4:15 rakte til en 4 plads, mens Bernd Silz endnu engang vandt en konkurrence, fulgt til dørs af Anselmo Zeri og Walt Ghio. Lidt synd der kun var 17 deltagere i den klasse på dagen.

Af de mere bizarre hændelser på dagen skal Thomas Røjgaards pionerarbejde ud i koordineret højstart. Konceptet består i et linekryds, hvor man lader sin model sætte sig fast i den anden modelflyvers højstartsline og derefter styrer også den anden model model i klar termik via sin daskende F1A'er med de nu ekstra 50 meter line. Egentlig et meget spændende koncept og en virkelig nyskabelse inden for vores sport. Sjovt så det ud på afstand, hvor Thomas's model nogen gange gjorde tilnærmelser til at nærme sig jorden for så straks efter at blive trukket op i 10 meters højde igen. Til sidst fik de dog begge modeller til jorden i uskadt stand og Thomas kunne fortsætte den normale konkurrence derefter. Til sidst satte et par uheld i 7 runde en stopper for Thomas og det endte desværre med et nul.

Eneste lidt negative bemærkning til konkurrencen er den svenske dobbelte bogføring af resultatet undervejs i konkurrencen. Det betød Karsten Kongstad ikke havde fået periode 7 resultatet talt med, men problemet blev opdaget og rettet. Vi håber metoden bliver ændret fremover. Endvidere var resultattavlen ikke flyttet med da startfeltet som sædvanligt blev flyttet midt i konkurrencen på grund af den notoriske vindændring. Det betød der i den sidste del af konkurrencen pludselig var 500 meter til resultattavlen, hvilket ikke hjalp på hurtigheden.

Alt i alt en god konkurrence i gode omgivelser, som klart kan anbefales til andre danskere.

Referent: Lars Buch Jensen