• 28. oktober 2020

Indhold

Swedish Cup 2007

Swedish Cup 2007                                                                                         den 18/5-2007

Årets udgave af Swedish cup havde i dagene op til konkurrencen dårligt vejr og torsdag den 17. maj var det således regn og blæst i Danmark og Sverige, hvilket gjorde trimning til en tvivlsom affære. Undertegnede tog derfor først af sted meget tidligt fredag morgen godt fulgt på vej af regnbyger og våde vejbaner det meste af vejen.

Årets danske deltagere i F1A var Jakob og Ole Vestergaard, Bo Nyhegn, undertegnede og Leif Nielsen og i kulissen var Henning Nyhegn, Peter Buchwald, Sten Agner og Karsten Kongstad med. Konkurrencen lå relativt tidligt i år - sikkert af hensyn til VM i Ukraine i juni. Der var desværre ingen danskere som ville prøve kræfter i propelklassen i år.

Under briefingen var vejret blevet klart og en venlig sol bagte ned fra en skyfri himmel der allerede inde i første periode havde tørret græsset, som forblev tørt resten af dagen. Vinden var i øvrigt en 1-2 m/s - det fås ikke meget bedre!

Det var derfor de store stillevejrs modeller som skulle findes frem og Leif Nielsen og undertegnede fandt vores 237 cm Yablonovski modeller frem. Det viste sig at være et rigtigt valg som i de tre første runder resulterede i 5 maxer og et beskedent drop til Leif på grund af en knækket line.

Bo Nyhegn fik to maxer og et drop, hvor han i en af sine starter demonstrerede hvordan man bunter spontant uden forberedelse. Det er en svær teknik, men Bo mestrede den og buntede direkte op i en solid bobbel. Ole og Jakob Vestergaard maxede begge i runde et og to, men for Oles vedkommende var timeren brudt sammen og bremsen kom slet ikke ind. Termikken rakte heldigvis kun til 5½ minut og en undersøgelse senere hen viste timeren simpelthen manglede en tand i et af tandhjulene og timeren var ikke til at rokke ud af flækken. Modellen blev pakket væk og reserven viste sig at skyde forbi termikken samtidig med at udgangshøjden manglede lidt efter zoomet og Ole måtte desværre indkassere et drop i runde 3 samtidig med Jakob.

En del andre droppede i runde tre; Per Findahl, Vegar Nereng og Ivo Kreets. Om det skyldtes at vejret midt i periode 3 slog om til overskyet og mere vind vides ikke, men droppet blev der.

Da vejret nu var markant anderledes vurderede jeg det var på tide at skifte stillevejrs modellen ud med en "normal" model og jeg valgte derfor min helt nye model som ikke havde deltaget i konkurrencer før, til starten i fjerde runde. Modellen var gennemprøvet og er specielt god til overgangen mellem bunt og glid og jeg vidste den flyver mere end 3 minutter i død luft når buntet er i orden. Jeg fyrede modellen af i fin termik men modellen fløj i en bred cirkel ud af termikken og gav sig til at kurve normalt da den var ude af termikken. Nåh, Ole og bo fulgte med og droppede også.

Jeg valgte at give modellen endnu en chance i runde fem og var mere omhyggelig med termiksøgningen. Jeg buntede modellen direkte op i en kraftig bobbel sammen med en række andre og modellen fløj ud i nedvind og landede, mens modeller på begge sider blev suget meget højt op, blandt andet Oles model. Det var mildt sagt en aparte oplevelse. Leif og Bo maxede igen og så var vi klar til fly-off, som blev vundet af Mikael Holmbom med blot et sekund over Robert hellgren i anden fly-off runde. Nr. tre og fire blev Dirk Halbmeier og Ron Assmuss. Polske Kosma Huber fik en flot femte plads med respektable 197 sekunder efter første fly-off runde.

I Wakefield vandt Magnus Söderling over Gerard Willemsen og Viktor Rosonoks.

F1C blev vundet af Andreas Lindner (uden fuld tid) og usædvanligt nok var der ikke fly-off i denne klasse i år.

Samlet set tror jeg nogle var blevet afskrækket af de tvivlsomme vejrudsigter op til konkurrencen men vejret og konkurrencens gennemførelse fejlede ikke noget. Eneste forbedringsmulighed skulle så være muligheden for indkvartering på Rinkaby feltets kaserneområde, hvor dette i år ikke var muligt. De fleste valgte derfor Åhus Campingplads hvor en 4 mands hytte kostede 1100 svenske kroner for tre overnatninger. Med i prisen var fjernsyn, køleskab og kogeø. Så kan det vist ikke gøres billigere. Sidste års konkurrence blev stærkt præget af baltisk deltagere, men deres resultater var langt fra så stærke i år.

Referent: Lars Buch Jensen