• 26. oktober 2020

VM 2011 i Argentina

2011 Free Flight Aeromodelling

World Championships.


Dagbogsblade fra en måned i Sydamerika..

Af: Peter Buchwald

Konkurrenceflyvning med fritflyvende modelfly kræver store åbne arealer. Konkurrencen består nemlig grundlæggende i, at flyet selv skal holde sig svævende i mindst 180 sekunder, uden nogen form på aktiv styring. Under flyvning driver flyet med vinden og landingsstedet kan derfor ofte være mere end 1,5 km væk i vindretningen.

Store åbne arealer er derfor en vigtig forudsætning i flyvning med fritflyvende modelfly.

I det centrale Argentina, i nærheden af Cordoba, er der en velegnet område på 4x6 km, som ud over en velegnet flyveplads også tæt ved har samlede indkvarterings faciliteter til de 4-500 deltagere, supportere, tidtagere m.fl. som strømmer til fra hele verden, når der afholdes verdensmesterskaber i FAI klasserne F1A, B og C. 

Argentina har 2 gange tidligere være vært for VM i Fritflyvning. I 1989 og i 2005 hvor der begge gange har været dansk deltagelse.

I 2005 deltog jeg på det danske F1A hold.  Det var en stor oplevelse, som ud over selve VM-konkurrencen også medførte at jeg oplevede Argentina som et stort land med en venlig befolkning, samt en flot og spændende natur.

Da FAI i 2009 offentliggjorde at VM 2011 skulle holdes i Argentina, kom et gensyn med landet derfor højt på prioritetslisten, og i maj 2011 blev det til virkelighed.    

Argentina ligger langt væk fra Danmark, og på den sydlige halvkugle. 

VM 2011 blev afholdt i perioden 2. til 9. maj, hvor det er efterår i Argentina. Normalt stabilt vejr med lidt frost om morgenen, men varmen stiger oftest til  T-shirts og korte bukser midt på dagen.

 

Planlægning og forberedelser.

Det at blive udtaget til landsholdet er en betingelse for at komme med til VM som aktiv deltager. I november 2010 blev jeg udtaget som reserve til F1A holdet 2011.  Efter udtagelsen kom der desværre en del afbud, så slutresultatet blev at Danmark denne gang kun kunne sende en deltager.

Ved sidste deltagelse ved VM i Argentina i 2005 fremstillede jeg en "letvægts-modelkasse" med tilstrækkelig styrke til at overleve luftfarts-selskabernes bagage-håndteringssystemer.  Den skulle naturligvis genbruges denne gang. Dog var der siden 2005 sket det, at stort set alle flyselskaber er blevet meget nøjeregnende med at bagagens maksimale mål på ingen måde må blive overskredet. Langt de fleste luftfartsselskaber har en bagage-max-størrelse på 158 cm (længde+bredde+højde). Min model-kasse var for stor, så den blev afkortet, med det resultat at den på millimeter kom til holde målene, og der samtidig var OK plads til de medbragte fly og udstyr.

Det danske hold kom i alt til at bestå af 2 personer idet min kone Merete, deltog som supporter.

Vi undersøgte forskellige tilbud på transport m.m. i tæt samarbejde med et rejsebureau med speciale i Sydamerika. Resultatet blev et rejseprogram, som inde VM gav mulighed for en privat ferie i Chile og Patagonien. Det vil sige den sydligste del af Sydamerika.

 

Sydamerika

Vi ankom til Santiago (Chile) d. 10.april, og jeg var glad for at gense modelkassen i god behold..

Sikkerhedspersonalet i Lufthavnen var imidlertid yderst interesseret i at få checket hvad der var i den "mystiske aflange kasse". Den var pakket meget forsvarligt, inkl. remme, tape mm. En åbning og efterfølgende "genpakning" var derfor ikke det mest ønskelige efter lang flyvetur på 13 timer. Heldigvis var kassen blev forsynet med tilpas mange "klistermærker" inkl. div. officielle adresser og information (på Spansk) fra VM arrangørerne. Og det overbeviste politi og tolderne om kassens ufarlige indhold. 

 

Den private del af rejsen inden VM 2011.
Fra Santiago fløj vi til Punta Arenas som Chilenerne siger, er verdens sydligste by, og som ligger ved Magillian strædet. Derfra videre til Patagonia Camp,som er et helt fantastisk sted, hvor vi boede i telt (med indlagt centralvarme, bad mm) .

Med udgangspunkt i denne "base-camp" tog vi på trekking i Torre del Paine nationalparken - fabelagtig natur mm.

Den videre rejse mod Cordoba, hvor VM 2011 skulle gennemføres, var via en meget øde grænsestation mellem Chile og Argentina. Her var vi heldige at få et lift med et Amerikansk rejseselskab, da vores egen transport udeblev. Vi ankom til El Calfata, hvor vi brugte en dag på glacier-trekking på Perito Moreno gletciern.
Resten at turen mod Cordoba blev foretaget i en lille udlejningsbil, som vi havde bestil hjemmefra. Udlejningsfirmaet havde klargjort bilen til den lange rejse mod nord, som oftest foregik på hullede jord eller grusveje, F.eks.var hjulkapslerne fjernet, da de ellers ville falde af sig selv. 

Vi fulgte Ruta 40 mod Cordoba. De første dage i meget øde områder med ørkenlandskab i øst og med  Andesbjergene tæt på mod vest.
Der er 300-350 km mellem byerne i den sydlig del af Argentina, så det der skal tankes hver gang en tank kom til syne. En enkelt gang fik vi den uventede "oplevelse" at den eneste tankstation i den by vi overnattede i (GDOR GREGORES) var løbet tør for nafta (Benzin). Tankpasseren beklagede meget (tror vi nok?) og sagde "mañana" (som vi godt forstod.!.).  Men-men mindst et ekstra døgn i ørkenen for at vente på brændstof var ikke helt med i vores rejseplan. Vi viste landkort, vores aktuelle brændstofbeholdning mm. Til sidst dukkede chefen (tror vi nok) op og vi fik lov til at købe 20 liter fra "reservebeholdning", således at vi kunne nå til næste mulige tanknings-mulighed 250 km længere fremme. Og der fik vi så fyldt tanken på en meget øde tankstation. 

Der var meget øde og rigtig god plads på vejen, som dog også bruges af dyr som Guanacoer (en lama-art), heste, kør og får. Vi mødet næsten ingen andre biler, men til gengæld få cyklister, som oftest var "eventyrer" på vej fra nord til syd i Amerika på den legendariske ruta 40, som er en slags "kult-rute" svarende til øst-vest rute 66 i Nordamerika.  Det blæste altid i det område med en kraftigt tør vind fra vest (bjergene). Cyklisterne har derfor næppe haft problemer med at holde varmen, selvom der kun var ca. 9 grader varme i dagtimerne.

Kursen sættet direkte mod VM-flyvepladsen

Få dag før den officielle VM-start forlod vi RUTA 40 ved Andesbjergene efter flere ugers godt bekendtskab - og over 3000 km kørsel.
Den nordøstlige vej mod Embalse gik i en 100 % lige linje ind over nogle meget tørre stepper, hvor lidt får, geder og heste var eneste afveksling på den lige og flade strækning. I alt 128 km uden et eneste sving..!!

2. maj 2011  

Nåede vi til Embalse, den by hvor VM 2011 skulle afholdes i. Byen ligger et par timers kørsel syd for Cordoba (Argentinas næststørste by)

Det officielle VM-kontor, hvor vi skulle registreres og aflevere vores medbragte dokumenter, nationalflag, nationalmelodi m.m. viste sig at være midlertidig lukket, selv om det var den officielle VM ankomstdag.

Alle var nemlig på flyvepladsen og meget optaget af, at afvikle WORLD CUP , som skulle have været afsluttet, men på grund af atypisk dårligt vejr, primært for meget vind (10 m/s) var blev afbrudt efter 3. periode og derfor fortsatte på VM ankomstdagen.

Indkvarteringsstedet var en stor feriekoloni (UNIDAD), som i meget flot stil og materialer var blevet opført i årene omkring 1950. Det var Eva Peron (kaldt Elvita), som fik opført disse feriekolonier flere steder i Argentina, med det formål at den mindre bemidlede del af befolkning hvert år fik en uges (gratis) ferieophold.

Det officielle indkvarteringssted for VM var dog langt fra fortidens luksus, og speciel bespisning gav "problemer". Mange landshold - som var ankommet tidligere - havde allerede forladt dette officielle indkvarteringssted efter en enkelt overnatning - primært pga. forplejning og serviceproblemer.
Der er en næsten altid særlig "stemningen" ved de store Internationale konkurrencer hvor mange modelflyvere bor det samme sted. Det gør det nemlig lettere at snakke på kryds og tværs af landsdele og nationaliteter. Da den mulighed desværre viste sig begrænset ved dette VM, besluttede vi også at flyttet på hotel i Embalse by sammen med det svenske hold.

3. maj 2011

Før solopgang var jeg klar til trim- og test flyvning på flyvepladsen. 

På denne årstid er der normalt meget stabilt vejr i Argentina, men desværre var der pludselig kommet en periode med ustabilt vejr med masser af regn og blæste. Denne morgen var det en ekstremt tæt tåge som drillede...
Det er en lidt underlig fornemmelse at se linen forsvinde op i tågen med en 100% usynlig model for enden. Det kunne godt lade sig gøre at højstarte og cirkle - men ikke til megen nytte da flyvningen ikke kunne vurderes - så jeg stoppede efter et par starter med hver model.
Når modellen landede, var der "overisning" på forkanterne - faktisk et ret tykt lag, men mest i en "vold" på vinge-undersiden meget tæt på forkanten.  

 

Officiel VM 2011 åbning

Midt på dagen blev VM 2011 officielt åbnet på det lokale Stadium (EMBALSE DOME) med hold-indmarch (37 lande), formelle taler, opvisning mm 
Byens skoleklasser var hyret til at være skiltebærere samt "klappere" på tilskuerpladserne.
Efter selve åbningsceremonien var der åbningsbanket, som bestod af 2 helstegte Okser - med hud og hår, dog minus indvolde. Underholdningen bestod af et meget højtspillende orkester, og der var rigeligt god argentinsk rødvin til oksen.  Et fint "event" med stor opbakning og god stemning.


Tidtager og mange WorldCup deltagere måtte dog ud på flyvepladsen kl.ca. 16 for at flyve World Cup Fly Off i F1B og F1C - Team Denmark var også på marken (for at trimme) men det blæste for meget, så det blev som tilskuer til Fly Off.  
Markerne er store så ingen problemer med pladsen. Største problem var at se modeller som landede ca. 3,6 km fra startstedet på en god 5 min max..

Efter solnedgang var der holdledermøde - som til flere stores overraskelse startede på det annoncerede tidspunkt (+ 15 minutter..)
Der var ret mange spørgsmål og"feedback" primært på grundlag af erfaringer fra det afholdte World-CUP stævne..

Det er en kæmpe opgave at arrangere et VM. Opgaven blev ekstra krævende, når der forud for VM også blev afholdt en stor international World Cup konkurrence, arrangeret af de samme hårdtarbejdende personer, og der herudover kommer vejrproblemer, så alle tidsplaner skulle ændres med kort varsel osv.
Min klare fornemmelse er, at organisationen gjorde "deres bedste", men de var meget trætte allerede - og VM først lige begyndt..

Model Processing:

Ved EM og VM skal alle modeller processes dvs. kontrolleres inden konkurrencen.

Det er normalt en hektisk og tidskrævende affære som ved dette VM blev yderligere problemfyldt pga. de mange ændrede tider på grund af World Cup udsættelserne.

Men det lykkedes til sidst at få processet mine modeller. Jeg startede i køen kl. 18:00 og vi sørgede for at holde kø-pladsen ved at rykke model-kassen frem hele tiden. Da jeg selv kom retur fra holdledermødet kl. 20:45 var der derfor kun 2 hold foran i rækken, og efter en lille ½ time blev det TEAM DENMARKs tur.

Første opgave var at alle modeldele skulle have monteret en lille VM2011 sticker. Helt OK, men organisationen var løbet tør for disse nødvendige mærker. Der blev dog fundet nogen få eksemplarer som tidlige var blevet kasseret da deres "klæbevene" var yderst begrænset.
Men der kom officielle mærker på alle model-dele og stempler i henhold til alle FAI-regler
Processing gav dog ingen problemer i øvrigt, da alt ID på modellerne var i orden.. - inkl. vægten..

4 maj 2011 god træningsdag på VM pladsen

Kl. 7:15 stod Team Danmark igen klar på flyvepladsen og ventede på solopgangen. Der var HELT vindstille - men koldt - 5 minus grader.
Modeller blev gjort klar og jeg startede med at teste min nyrenoveret russermodel, og den fløj fint, stabilt og sikkert. Mit største problem var at holde "linen stram" i 0 m/s vind, samt at få hastighed nok på til et passende bunt. (Bunt er et fritflyver-udtryk for en ekstra højdegevinst ud over de 50 meter som er den maksimale linelængde der må anvendes). 
Jeg foretog nogle starter i den stille luft med model 1. Den buntede OK og gled stille og fint, men desværre ingen tegn på "fed morgenluft" - så de 3½ minut i første konkurrence-periode kunne måske blive en udfordring?.

Model 2 fløj jeg derefter med, og den var (også) perfekt.  Ingen grund til trim-ændring bortset fra at jeg satte "DT-med-Line-tiden" op så den kunne glide et par omgange i den helt stille luft med linen på uden at få DT.

(DT er en fritflyver-forkortelse for at termikbremsen aktiveres. Termikbremsen funger på den måde at haleplanet går op i en ca. 35 grader vinkel og modellen derved bringes til at daler "kontrolleret" til jorden)

Ved 12 tiden kom der lidt vind (meget lidt), så det blev lidt mindre energikrævende at højstarte. Der kom også mere "løft". Termikken mærkes lidt anderledes, men alle min trimstarter i "termik-perioden" den dag vuderer jeg ville have endt med max (dvs 180 sekunder)..

Det var en "drømme-trim-dag" med perfekt vej: næsten ingen vind, blå klar himmel, flot
udsigt til søen og bjergene (+ udsigt til Atom-kraftværket) og 23 grader i skyggen. Så vi kom i korte bukser og "national-tshirt" (genbrug fra 2005)

Dagen sluttede med den sidste klargøring (lade batterier, indstille timer mm) til selve konkurrencen næste dag med 1. perioden kl. 8:30.

 

5. maj F1A konkurrencedagen 

Team DANMARK var klar med samlede modeller osv. på startstedet - faktisk før organisationen og tidtagere dukkede op..

Det blæst lidt, men vindretning var nok det største problem (modellerne ville ende i søen.!. )
Derfor blev der kort tid før 1 periode annonceret at startlinjen blev flyttet "up-wind" .
Vi pakkede alt vores "GEAR" og kørte til det nye startsted og pakkede ud igen.
Alt dette havde rykket lidt på periodestart - men ikke meget da organisation var meget OBS på at afvikle konkurrencen "hurtigst muligt" (min oplevelse) Men OK, vi havde jo vores helt egen pol og god tid til rådighed.
Erfaringerne fra World Cup samt trimdagene var at vejret var bedst sidst i morgen-perioden.
De dygtigste modelflyvere havde derfor også valgt at starte næsten sidst, og vores position på startlinjen i første periode var således, at modeller vil drive i vores retning så der var noget at "snylte på"... Og der blev cirklet og cirklet og cirklet i total død luft og tiden gik. Til sidst var der dog enkelte modelflyvere, som udløste, og det så pænt ud (samt gav fysisk plads til, at jeg kunne starte under for stor risiko for linekryds mm ) Så jeg startede  - følte luften ok (ret stort træk i linen)   Cirklede derefter 2 gange og stadig OK - så nu skulle der ZOOMES, trak model ned i indretninger - men, da jeg skulle til at vende, faldt  linen pludselig af ??? - Jeg aner endnu ikke hvad der kan være sket, men krogen må have åbnet sig på et tidligere tidspunkt " - måske under 1. optræk? - men så er det lidt underligt at der kan cirkles 2 gange efterfølgende uden konsekvenser?? - luften var god - men fra 20-30 meter uden Bunt mm blev det desværre kun til 2:20. - øv..
Det var blæst en del op i slutningen af 1. periode (vinden kom meget pludselig og gav ekstraarbejde til de hold som ikke havde sat pløkke i telte mm).

Startlinjen blev imellem 1. og 2. periode flyttet ca. 1 km ekstra "upvind", og periodestart meget kort tid efter.

Jeg startede - fandt noget god luft - som virkede ok - det blæste en del nu, så lysten til at cirkle var begrænset; men det kunne lade sig gøre (hvis der ikke var for mange tæt på) vurderede at opdriften
var "god nok" og udløste i et rimeligt bunt.. (efter min standard...) . Der var flere som fulgte - men luften kunne have været bedre, så det blev en flyvning i relativ lav højde, men modellen holdt ca. højden imens den forsvandt i det fjerne.  Den ene tidtager ser modellen, men hans ur var desværre stoppet på 2 minutter (selv om modellen stadig fløj.. ) Den anden tidtager havde 0-stillet sit ur..   .
Tidtagerne tilbød straks en omstart, men min lyst til det var begrænset (i lyset af droppet i 1. start) og der var kun 10 minutter tilbage i perioden - og på den tid kunne jeg umulig nå at hente modellen.
Muligheden for at bruge reservemodellen, havde jeg brugt, hvis jeg havde haft fuld tid, men så skulle der hentes 2 modeller (langt væk fra startlinjen).  Jury blev kontaktet, men ville ikke ændre tiden, selv om tidtager sagde, at model fløj længere end han havde på sit stopur. Det var næppe blevet en max men dog mere en de 2:00 jeg blev noteret for.

3. Start: - Super max-flyvning og landing 1,8 km down-wind efter 4:30 minutter.

4. Start: Mystisk hændelse (igen) - jeg fløj med min Russermodel og alt var OK under højstarten - masser af cirkler og "god fornemmelse" (det blæste mindre nu) - til sidst kom opdriften. Og jeg fik for en gang skyld virkelig fart på modellen og smed linen. Modellen fortsatte lodret op - længe - men der kom ikke noget Bunt. Så da energien var opbrugt begyndte den at "haleglide" et pænt stykke og fortsatte, med i en masse "cirkus-flyvning" for til sidste at ende lodret i jorden lige foran tidtagerne. Bagkanten i det ene øre var knækket og der var også kommet en "fraktur" i den ene øresamling.  Derudover var "haleplan-hul-pladen" hvor de 2 liner er fæstet, hevet ud af haleplanet. Min umiddelbar tanke var, dette var sket under "den lodrette" landing - men der var ikke andre skader på haleplanet Så måske er det sket tidligere - Mystisk??

Nå men flyvetiden var under 20sek - så omstart med model 2. og det blev en flyvning hvor modellen endte højest i "flokken".

5. start: Rigtig god start med masser af termik og igen højest i flokken.  Model 2 flyver perfekt i termik

6. God luft masser af aktivitet i startfeltet. Jeg cirkler nogle gange og luften er virkelig OK..
trækker lidt Downwind for at få god fart på , men lige da jeg begynder at accelererer daler en anden line ned på modellen og hænger fast i haleplanet  - jeg kan ikke få rystet den af - så  "kontrolleret landing" og
omstart - igen.

Jeg vil ikke risikere for meget i omstarten så jeg venter indtil der er plads - gerne lidt luftindikation eller andre modeller i god luft. Der er nemlig deltagere fra 32 lande i F1A, og der er flere deltager som man skal forsøge at undgå at starte sammen med, da deres kontrol med modellen er begrænset. 
Omstarten blev en god sikker max i rigtig god luft - og næsten vindstille (landing ca.300 meter fra startsted efter 4-5 minutter.

7. Start masser af termik og sikre stabile indikationer efter nogle cirkler - så der skulle sluttes med maner - derfor rigtig god fart på modellen - og slip af line - men så sket noget mystisk - igen - DT.!.
Det tog 15 sekunder komme ned - men desværre ingen omstart denne gang (Det er muligt at få maksimalt en omstart hvis flyvetiden bliver under 20 sekunder - men IKKE hvis årsagen er DT)
 - så her sluttede mit VM 2011

Jeg har efterfølgende "forsket" i hvad der kan have udløst det pågældende DT i 7. start, Det var nemlig en "ægte timer-styret DT" - ikke at haleplan var hoppet af og lignende - Forklaringen ligger muligvis i at jeg i start 2-7 har brugt min normale "Stamov-line" som jeg har bedste erfaring med på "stubmarker" da  den ikke så let hænger fast i noget. Til gengæld er den lidt elastisk og kan muligvis slå krogen frem igen (når linen slippes) efter den er åben og har været i "glidestilling"?  - Det "hændelses-mønster" kan jeg få til at give DT - Men om det er det der er sket ved jeg ikke.
Det endte med at 19 deltager gik videre til Fly Off.

Min slut placering blev - som jeg husker det  - den dårligste ved et EM eller VM siden min landsholdsdebut i 1975. - men jo samtidig en god mulighed for forbedring næste gang..


Den 6 maj blev VM i klasse F1B (gummimotormodel) afviklet i godt vejr.

Og dagen efter d. 7. maj klasse F1C (forbrændingsmotor-modeller) i endnu bedre vej, dog med meget vanskelige termikforhold, som gav mange hold problemer.

Begge dage desværre uden danske deltagere - men det kommer der ved næste VM i 2013, som skal holdes i Frankrig. 

Den 8. maj  om aftenen var der præmieoverrækkelse med flag-hejsning, nationalmelodier osv. til de vindende deltager og nationale hold. Senere, samme  aften, afsluttes VM med fællesmiddag, En kæmpe paella, underholdningen var imponerende flot Tango dans. 

Den 9. maj hjemrejse. Halvdelen af sæderne i Spanair flyet fra Cordoba til Madrid, var besat af modelflyvere, tanken strejfede mig:  Hvad ville der ske med fritflyvning på internationalt plan, hvis der sket noget "mystisk" med dette fly inden ankomsten til Madrid?

                                                                                                                                            Peter Buchwald