• 30. september 2020

Indhold

Den nye timer og krog fra Jes Nyhegn

Ny krog og timer fra Jes Nyhegn

Introduktion

De sidste 10 år har moderne F1A modeller været bestykket med elektroniske timere til styring af haleplanet og sideroret i de kritiske faser af buntet i F1A-flyvningen. I begyndelsen var de kun ganske få og på nuværende tidspunkt har de fleste piloter som deltager i world cuppen mindst en model med elektronisk timer.

De elektroniske timeres fordele !

Indførelse af elektroniske timere eliminerede problemet med termik bortflyvninger hvis højstartslinen knækkede, samt gav virkelig gode muligheder for at styre haleplan og sideror i stigefasen. Når der skal justeres detaljer i buntet, kan det gøres meget nøjagtigt og desuden kom der senere muligheden for at styre fra jorden hvornår modellen skal stoppes. Det er en kæmpe fordel hvis det går galt i træningen og modellen er på vej lodret i jorden eller når modellen har fået fat i særdeles kraftig termik.

Selve krogen

Der findes generelt to hovedtyper af højstartskroge i dag, hvor den ene er bygget op med plader som forskyder sig i forhold til hinanden (nogen kalder det en "Isaenko" krog efter russeren Isaenko) og "russerkrogen" med en kerne som bevæger sig inde i et rør med en fjeder i. Jes Nyhegns krog er af sidstnævnte type, hvor der dog er ændret i materialevalget, fordi en stor del af krogens metaldele er skiftet ud med plasticdele af specielt kraftig og stærk materialekvalitet. Her er der benyttet ekspertisen fra plast kendskab gennem virksomheden CC Plast. Slutresultatet er blevet overbevisende med en god forarbejdningskvalitet og så vidt jeg kan se ingen styrkemæssige svagheder sammenlignet med metalkroge. Umiddelbart kan man være skeptisk når man hører krogen er af plastic, men det er der ingen grund til. Krogen er lidt kortere end de almindelige russerkroge som kan købes, så derfor er vinklen krogen vandrer i tilsvarende større og i praksis gør det ingen forskel.

Krogen fastgøres til kroppen via et specialstøbt plastbeslag, som limes på kroppen og sikres med fire skruer og det må være tæt på umuligt at få beslaget til at slippe taget i kroppen. Krogen leveres med de to elektroniske kontakter monteret til brug for styring af timerens funktion og er derfor klar til direkte brug når den er monteret i fly-kroppen. En fordel ved monteringsbeslaget er at krogen kan flyttes flere millimeter via en skrue i et flybart metalstykke.

En specialitet ved denne krog er at sideroret styres af timeren via de input den får fra krogen og de to indbyggede kontakter og det betyder man kun kan bevæge sideroret når timeren er tændt. Det er en lidt spøjs fornemmelse, når man er vandt til at der altid er siderors bevægelse, når krogen bevæges.

 

Timeren

Timeren er bygget logisk op på en printplade med elektronikken i midten og tilslutningsstikkene ved siden af hinanden hele vejen rundt. Timeren er speciel i forhold til andre timere, fordi selve programmet ligger i timeren og programmeringen foregår via en PC der har Windows.

De fleste andre timere har det omvendt - dvs. programmet ligger i programmeringsenheden (kan være en PALM) og timeren kan kun huske hvad der er loadet ind.

Forskellen i den daglige brug er stor, fordi det betyder Nyhegn timeren kan bruge en hvilken som helst PC med programmet installeret og andre timer-typer skal have netop den tilhørende programmeringsenhed for at lave timer-ændringer. Derfor kan flere modelflyvere vilkårligt bruge hinandens PC-ere til programændringer i Jes-krogen, når man er til konkurrence eller trimmer, hvilket mindsker risikoen for fly-stop ved elektronik defekter.

Til timeren kan der tilsluttes tre Servoer, batteri, radio-dt og endnu et stik til en eventuel højdemåler eller andet spændende. Servoerne jeg selv og andre benytter er Diamond D47 som er nøjagtig, stærk nok og kun vejer 4,7 gram stykket. Centralt i timeren sidder tilslutnings stikket til Pc'en og der medfølger et solidt stik til PC-forbindelsen. Du har derfor mulighed for at styre sideror, haleplan, flap og wing-wiggler. Højdemåleren er blevet meget efterspurgt som en mulighed for at evaluere sine trim aktiviteter og det bliver spændende at se hvornår højdemåleren bliver en realitet til denne timer.

Programmeringsmæssigt er der mulighed for at lægge seks forskellige programmer ind og der kan via PCén skiftes uhindret mellem dem. Derved har du mulighed for reelt at benytte din model i forskelligt vejr, hvis du ønsker det og det kan jo være praktisk når vejret skifter under en konkurrence. Eller du kan skifte nye vinger ind og have et trim der passer.

Der var lidt startproblemer med at få programmet til timeren installeret på PC'en, men efter god hjælp fra programmøren lykkedes det at få gang i programmet. Min timer blev leveret lidt rå og bagsiden af printpladen skulle files lidt ned før den blev monteret i kroppen. Som elektrisk isolering imod kulfiberkroppen brugte jeg en gammel cykelslange - og det virker godt. Timeren bliver skruet fast i kroppen med fire solide skruer.

 

Praktisk brug

Jeg har selv i det meste af 2010 afprøvet timeren og krogen og er meget tilfreds med systemet. Det virker fint og man har en sikker fornemmelse af systemet, som fungerer korrekt og stabilt. For mig var det min første elektroniske timer, som jeg har trænet intensivt med og jeg blev specielt glad for R-DT funktionen som jeg benytter meget aktivt i træningen. Timeren stiller jeg bare på 3 minutter og så afbryder jeg flyvningen når det er tid. Jeg træner meget i Albertslund, som er blevet en udpræget skov-kommune takket være skov-styrelsens interesse i drift af stor-skove. Jeg kan nu tillade mig at sende modellen ind over skoven og lade den flyve ud igen på det åbne område, uden der kommer et problem ud af det.

Timeren er ret robust og har for mit eget vedkommende overlevet to kritiske situationer. Den første situation opstod da modellen landede direkte i et tændt elektrisk hegn. Da jeg kom hen til modellen, kunne jeg høre hele modellen gav sig hver gang der kom en elektrisk impuls fra hegnet, som blev fint fordelt til hele modellen fordi den hovedsageligt er lavet af kulfiber. Jeg fjernede forsigtigt modellen og slukkede timeren. Da jeg kom hjem kunne jeg konstatere der ingen skade var sket på timeren eller programmet og flyvningen kunne fortsætte uden videre næste dag.

Den anden kritiske situation var en dag det småregnede og jeg lavede flere timerkorrektioner. Mens jeg havde åbnet ind til timeren, dryppede en meget uheldig regndråbe direkte ned i printpladen og der blev dannet strømme, som ikke burde være der. Servoerne kørte ukontrolleret og der stod en lille røgsøjle op fra timeren. Jeg trak omgående stikket til batteriet og kørte hjem med modellen og placerede den oven på en varm radiator. Efter et døgn tilsluttede jeg batteriet igen og der var igen ingen problemer.

I min verden er det lig med robust elektronik, som kan tåle en del og dermed egnet til konkurrencebrug.

 

Konklusion

Samlet set er pakken et stærkt udspil, med den vigtige pointe at den er dansk produceret og dermed er du som dansk modelflyver tæt på produktionskilden, og det har visse fordele. Når programmet ligger i timeren kan man dele programmerings PC-ere hvilket er en stor fordel når danskere flyver sammen.

Krogen og timeren er ifølge mit eget kendskab til det jeg har set flyve, af international klasse og kan hvis markedsført rigtigt, nå temmelig langt. Her kan jeg så ikke lade være med at tænke på en forgænger  - Køsters elektroniske timer og dansk fremstillede russerkrog, som i mange år for mange år siden var state of the art indenfor F1A.

 

timer i model