• 30. september 2020

HeliBatic:

 

smackdown

Vores nationale konkurrence kaldes Helibatic. Vi har valgt at inddele den i fem klasser. Målet er at have klasser der er til at gå til for nye piloter, og samtidig tilbyde klasser der bedst kan forberede piloter til international konkurrence.
På linksene til venstre finder du klasserne for Helibatic stævnerne.

Klassen 'Rookie' er et forsøg på at lave en klasse med relativt simple manøvrer (F3N og F3C) til piloten der vil i gang med at træne konkurrence flyvning og ikke nødvendigvis har fløjet ret længe. En lidt mere erfaren pilot der vil i gang med konkurrence, vil ofte kunne starte direkte i én af de andre klasser. Det er frivilligt hvornår man skifter klasse, men der er ingen tvivl om, at vil man gerne forbedre sig, er det næsten altid en god ide at udfordre sig selv lidt.

De 2 klasser 'F3C Sport' samt 'F3C' udgør 2 klasser der fører til de officielle F3C manøvrer. Det er de manøvrer som der flyves ved F3C EM, VM og en lang række internationale konkurrencer uden for DK.
Her er en video af en F3C flyvning. Bemærk piloten her er verdensmesteren, så niveauet er langt over hvad vi kan præstere i DK idag.

Klassen 'F3N' og 'F3N sport' udgør parallelle klasser, som fører til de officielle F3N manøvrer. Det er de manøvrer som der flyves ved F3N EM, VM og en lang række internationale konkurrencer uden for DK.

Her er en video af 3D setmanøvre.

Her er en video af 3D freestyle.

Her er en video af 3D flight to music.

 

Hvordan foregår det så?

Er man ved at starte med konkurrenceflyvning vil man typisk bruge 1 år i 'Rookie'. Så lærer man hvordan konkurrence foregår i praksis, og ved at se de øvrige klasser flyve, får man en ide om man ønsker at gå F3C eller F3N vejen.
Man kan sige man vælger 'retning'. Begge retninger er lige vanskelige, men der er enorm forskel i stilen der flyves. Man må gøre op med sig selv hvad man finder mest spændende.
Uanset hvilken klasse man deltager i, flyves der 3 runder per stævne, og der afholdes typisk 3 stævner hvert år. Man overfører score fra stævne til stævne, så årets vinder findes altså først efter sidste stævne. Af samme årsag øges ens chancer for god placering, hvis man deltager ved alle årets stævner.
De tre bedst placerede piloter i hhv. F3C og F3N udgør landsholdet. De bliver det efterfølgende år tilbudt at deltage i EM/VM, med mulighed for økonomisk støtte fra Modelflyvning Danmark.

Er man mest tiltrukket af F3C stilen rykker man til 'F3C Sport' klassen. I den klasse flyves ved hvert stævne 3 runder med manøvrer efter en forsimplet version af det officielle FAI program. I 'F3C' flyves kun det officielle FAI program.
Er man mest tiltrukket af F3N stilen rykker man til 'F3N Sport' klassen. I den klasse flyves ved hvert stævne 2 runder med 6 manøvrer efter eget valg i manøvrekataloget, og 1 runde med freestyle. Der skal flyves samme manøvrer i hver runde, men der må gerne udskiftes manøvrer fra stævne til stævne. Der vil til hver stævne blive fløjet en finale runde hvor der flyves til musik.
Disse stævner rykker rundt i landet, så check kalenderen og se om ikke du kunne komme forbi og kigge, eller endnu bedre, deltage! Man lærer rigtig meget, og man er rigtig dejlig træt efter sådan en omgang. Endelig gør det jo heller ikke noget at det altid er rigtig hyggeligt at møde alle landets nørder der deler ens interesse.  Man oplever altid det seneste grej og Danmarks fedeste flyvninger.

Jeg vil også lege med!

Hvis du ikke har været med før, og ønsker at deltage, så tag enten kontakt til styringsgruppen, eller hold øje med indbydelserne på Modelflyvning Danmark's forum. Vi er mange der gerne vil hjælpe dig godt igang med konkurrenceflyvningen! Og det kan altid anbefales at møde op til "pilotmødet" i starten af sæsonen. Se i kalenderen hvornår det foregår

Uanset klasse er opsætningen af ens model afgørende. Vi har forsøgt at skitsere de mest typiske opsætninger til henholdsvis F3C og F3N. Læs mere her: Quick guide til Helikopter setups 

Her er en guide til hvad der skal gøres før et HeliBatic. Guiden er tiltænkt dem der skal afholde det.

Pitchbrothers09