• 27. september 2020

Indhold

Combat - Kampflyvning

 

Kampflyvning eller "Combat"

"Combat" er luftkamp mellem to linestyrede modeller.

Man angriber ikke hinandens fly direkte, men hver model trækker en hale af papir. Ved at flyve ind bag på modstanderens papir streamer kan man klippe et styke af.

Man score point pr. klip så mange små klip er bedre end et stort. Samtidig skal man også forsøge at beskytte sin egen hale ved at undvige modstanderens angreb.

Det hele ender hurtig i et forrygende hundeslagsmål til stor fornøjelse for både piloter og tilskuer.

Modellerne flyver 150-160 km/t og kan vende rundt på 2-3 m, så man skal reagere utrolig hurtig for at kunne følge en modstander rundt i de mange manøvre han forsøger for at slippe væk.

klargor

Modellen gøres klar til kamp.

 

 

klar

På banen er man klar til kampen.

slava

Mekanikeren starter og justerer motoren.

jarilaunch

Mekanikeren sender modellen afsted.

 

Under kampen har hver pilot en eller to mekaniker som starter og justere motorene. Hvis piloten kommer til at flyve sin model i jorden under kampen kan mekanikerne skifte propellen og starte motoren igen.

Modellerne er faktisk stærke nok til at kunne ramme jorden med 160 km/t uden at tage skade.

Under kampen skal de to piloter holde sig inden for banens center cirkel medens mekanikerne skal blive udenfor banens yder cirkel.

Papirstreameren er så kraftig at den kun kan klippes over med propellen. Derfor skal den angribende pilot ikke alene flyve sig ind i der rigtige position men skal også passe på at afstanden er rigtig. Ellers glider streamer blot af over vingen.

Den forsvarende pilot vil ikke blot forsøge at slippe bort ved at flyve en masse manøvre, man han kan også bevæge sig væk fra den anden pilot. Derfor kommer de to piloter til at løbe meget rundt efter hinanden medens de samtidig kæmper i luften.

Det sker at modellerne rammer hinanden i luften. Selv om modellerne er meget robuste får de skader ved et sammenstød. Ofte kan modellerne flyve videre, selv om der er huller i vingerne.

Det tager 6 - 8 timer at bygge en combatmodel. Piloter der flyver mange konkurrencer bygger ofte modellerne i serie på 10 - 20 stk.

Motorene er på 2,5 cm³ og kører med 30.000 omdrejninger i minuttet.

Alle piloter forsøger at ændre på deres motore så de kører lidt lidt hurtigere end modstanderne. Med en lidt højere flyvehastighed er det letter af forsvare sig og komme til at angribe modstanderen.

Konkurrencen kører som en kock-out turnering hvor men trækker lod om hvem der skal møde hinanden. Fra starten har hver pilot to liv og går derfor ud af konkurrencen når han taber anden gang.

En kamp varer 4 minutter. Det giver strafpoint hvis modellen ikke er i luften, så det er næsten lige så godt som et klip, hvis man kan lokke modstanderen til at flyve i jorden.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nu

Modellerne forfølger hinanden med 160 km/t

piloter

Kampen er igang.

efter

Efter kampen diskuteres detaljerne.

halv

Ikke alle modeller slipper lige godt fra kampen.

Combat flyves i to klasser:

 

FAI Combat:

Den internationale klasse hvor hver pilot har to modeller og to mekaniker i hver kamp. Motorene kører på methanol og modellerne flyver 150 -160 km/t.

Diesel combat:

Hver pilot har en model og en mekaniker i hver kamp. Motorene er dieselmotore og modellerne flyver ca 120 km/t. Denne klasse er velegnet for begynderer da man kan klare sig med mindre udstyr og den lidt lavere hastighed gør det lettere at følge med i kampen.